AcasăOldLegea conversiei creditelor zace in Parlament

Legea conversiei creditelor zace in Parlament

Parlamentariii si-au votat pe repede-nainte pensii mari, dar au uitat de Legea conversiei creditelor

Grupul Clientilor cu Credite (GCC) in franci elvetieni a anuntat, ieri, ca peste 63.000 de persoane au sustinut petitia online pentru proiectul de lege privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala.

Parlamentariii si-au votat pe repede-nainte pensii mari, dar au uitat de Legea conversiei creditelor

Proiectul de act normativ privind conversia in lei a creditelor in valuta, care trebuia sa-i spijine in special pe debitorii cu imprumuturi in franci elvetieni, a fost depus la Parlament inca din ianuarie 2015. Reprezentantii GCC se plang ca, de atunci si pana in prezent, initiativa legislativa zace in acelasi stadiu pe la comisii. Pana si legea privind falimentul personal – atat de temuta de bancheri si de conducerea BNR – a trecut de ambele Camere, iar membrii GCC sustin ca sunt la un pas de a-si pierde casele cumparate cu credite in franci elvetieni.

Rezolvari partiale

Potrivit precizarilor BNR, la 1 ianuarie 2015 erau aproximativ 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor. Reprezentantii GCC sunt foarte nemultumiti de neimplicarea parlamentarilor. „Consideram ca este inacceptabil si impardonabil faptul ca zeci de mii de cetateni sunt in pragul de a-si pierde casele ipotecate, ca nu mai au resurse financiare pentru a-si intretine familiile, iar legea privind conversia creditelor zace intr-un sertar din birourile comisiilor Parlamentului de cinci luni, dar legea privind pensiile speciale a fost dezbatuta si votata intr-un timp foarte scurt!”, sustin reprezentantii GCC. Ei au propus cateva modificari ale proiectului de act normativ, printre care:

– posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, euro, dolari) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului, plus o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie);

– interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor;

– interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mari in noua moneda de creditare.

 

author avatar
Arpad Dobre
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger