AcasăOldLegea „Dai casa si scapi de credit”, adoptata de Parlament

Legea „Dai casa si scapi de credit”, adoptata de Parlament

Deputatii au adoptat cu o larga majoritate legea darii in plata cu efect liberatoriu

Camera Deputatilor a adoptat, ieri, proiectul de lege care da posibilitatea unui debitor care a luat un credit ipotecar si nu mai poate achita ratele sa ofere bancii imobilului ipotecat, iar din acel moment creditorul nu mai poate emite nicio pretentie financiara.

Deputatii au adoptat cu o larga majoritate legea darii in plata cu efect liberatoriu

Proiectul de lege adoptat de Parlament ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul care a fost ipotecat. In consecinta, banca nu poate sa se indrepte decat catre bunului ipotecat, nu ca acum catre toate proprietatile, veniturile actuale si viitoare. Legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat a fost initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir si redactata de catre avocatul Gheorghe Piperea.  Actul normativ reglementeaza dreptul debitorului de a stinge integral creanta si accesoriile sale, rezultate dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. Legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat a fost adoptata in Senat cu 105 voturi din 107 senatori prezenti. Actul normativ a fost adoptat, ieri, si de Camera Deputatilor, cu 233 de voturi „pentru”, o abtinere si un vot impotriva si va intra in vigoare dupa promulgarea de catre Presedintie. „Debitorul supraindatorat va putea sa isi continue viata eliberat din captivitatea in care il tineau banca si colectorul de creante”, a precizat Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

Stingerea datoriilor

Proiectul de act normativ prevede ca debitorul va oferi toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, daca executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Datornicul trebuie sa transmita creditorului o notificare in care isi anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau girantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Dupa incheierea contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, banca neputand solicita sume de bani suplimentare. „Urmeaza promulgarea de catre Presedinte. Daca nu se intirzie cu acest ultim act, legea ar putea intra in vigoare pana la finalul anului. In caz afirmativ, ea va fi efectiva imediat, intrucat nu are nevoie de norme metodologice”, a mentionat Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

author avatar
Arpad Dobre
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger