AcasăOldIsarescu: Trecem la euro doar cand suntem pregatiti!

Isarescu: Trecem la euro doar cand suntem pregatiti!

Premierul Victor Ponta ii tot da inainte cu necesitatea organizarii unui referendum privind aderarea la zona euro, dar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ii atrage atentia ca Romania mai are mult pana acolo. Avand in vedere razboiul din Ucraina, o trecere prea rapida la euro poate fi o greseala cu efecte dureroase pentru cursul de schimb si populatie.

Mugur Isarescu avertizeaza ca adoptarea pripita a euro genereaza corectii dureroase pe termen lung

Mugur Isarescu a atras atentia, ieri, ca Romania mai are multi pasi de parcurs pana la adoptarea euro, care trebuie realizata la momentul potrivit. „Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale”, a spus Isarescu. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a avansat ideea unui referendum referitor la aderarea la zona euro. „Chestiunea cu referendumul nu este ideea mea, ci am vazut-o in discutia publica, cu siguranta insa nu se pune problema sa avem acum. Sa vedem, in 2017, 2018, daca suntem pregatiti pe partea tehnica. Va fi o decizie politica atunci”, a spus Ponta, precizand ca termenul pentru adoptarea euro  ramane 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Uniunii Europene.

Razboiul din Ucraina afecteaza leul

Seful BNR i-a atras atentia premierului Victor Ponta ca orice greseala de politici economice va genera probleme mari si care vor dura mult timp. „Corectia greselilor de politici este dureroasa, dificil de explicat si de inteles de catre publicul larg. Asa ca nu faceti greseli, pentru ca a le corecta devine dureros”, a avertizat Isarescu. El a tinut sa sublinieze si  problemele care pot aparea din cauza riscurilor din contextul geopolitic. Este vorba de situatiile din Grecia si Ucraina, factori care pot influenta deciziile investitorilor, prin urmare si directia si volumul fluxurilor de capital, care ar putea genera mari fluctuatii ale cursului de schimb leu/euro sau in raport cu alte valute.

 

author avatar
Arpad Dobre
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger