AcasăOldIsarescu: Strainii au retras noua miliarde de euro din Romania

Isarescu: Strainii au retras noua miliarde de euro din Romania

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, ieri, ca in ultimii cinci ani, bancile si investitorii straini au scos din Romania noua miliarde de euro, iar continuarea acestui proces afecteaza negativ cresterea PIB-ului. Seful BNR se asteapta la o puternica scadere a numarului creditelor in valuta.

Mugur Isarescu sustine ca imprumuturile in euro vor scadea puternic

Isarescu avertizeaza ca, in cazul in care procesul de retragere a capitalului strain (care a dus la„sifonarea” in ultimii cinci ani a peste noua miliarde de euro, din care trei miliarde de euro doar in 2013) continua, Romania va avea probleme cu cresterea economica. El considera ca, in privinta finantarii, s-a ajuns la un capat al drumului, subsidiarele locale ale firmelor straine finantandu-se in special de pe piata interna, prin credite in lei. „Nu spun «adio, credit in valuta!», dar oricum cred ca suntem la capatul unui drum in care creditul in valuta era dominant. Spun adio unei debalansari, unui dezechilibru masiv intre creditarea in moneda locala si cea in valuta”, a precizat Isarescu. Seful BNR estimeaza ca, in Romania, creditul in valuta a scazut sub 60% si va ajunge chiar la sub 50%, dar este este putin probabila o revenire spectaculoasa a creditarii pe termen scurt, atat din partea cererii, cat si a ofertei.

Bancile sa finanteze afaceri

Mugur Isarescu vine cu recomandari pentru bancherii care, iata, au cam ramas fara finantarile de la bancile-mama, dar stau pe un morman de lei pe care ar trebui sa-l valorifice eficient, in special prin creditarea investitiilor productive. „Eu sunt de parere – si am si colegi care sunt de aceeasi parere – ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilantului, calitatea alocarii de resurse bancare este mai importanta decat cantitatea. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere economica autosustinuta este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive”, a spus Isarescu, recomandand bancilor sa evite impovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de creditarile eronate din trecut. Cu alte cuvinte, bancherii sa nu transforme esecul recuperarii creditelor neperformante in costuri mari pentru noii clienti.

author avatar
Arpad Dobre
509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger