AcasăOldIsarescu: Statul sa relaxeze fiscalitatea, iar bancile sa reia creditarea

Isarescu: Statul sa relaxeze fiscalitatea, iar bancile sa reia creditarea

Mugur Isarescu cere insistent autoritatilor sa faciliteze absorbtia de fonduri europene, altfel economia va stagna

Banca Nationala a Romaniei atenueaza cat poate efectele masurilor luate de guvernanti si de bancherii straini, care isi reduc expunerea in tara noastra. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine insa ca a venit vremea ca statul sa mai slabeasca haturile, iar bancile sa inceapa sa crediteze economia.

Mugur Isarescu cere insistent autoritatilor sa faciliteze absorbtia de fonduri europene, altfel economia va stagna

Asa cum ne-a obisnuit, seful BNR nu a declarat raspicat ce masuri concrete asteapta de la stat. Intr-un recent discurs, el a atras atentia ca doar Romania ar trebui sa-si poarte de grija, altfel „vor avea grija altii de noi”, Isarescu referindu-se, evident (dar indirect), la FMI, UE si Banca Mondiala.

Dezvoltare pe incredere

Cat priveste modul in care ar trebui sa-si poarte de grija tara noastra, guvernatorul BNR sustine ca increderea este principalul „ingredient”, daca vrem sa avem crestere economica cu 2% deficit bugetar, 2% inflatie, 2% deficit de cont curent si pastrarea datoriei publice in limite rezonabile. Si, ca sa clarifice (insa doar in stilu-i caracteristic) chestiunea cu increderea, Isarescu a precizat ca este vorba de relatia intre banci si clientii lor.

Parghiile financiare, la autoritati si bancheri

Seful BNR a mentionat ca ii intelege si pe bancheri, care se plang de situatia materiala precara a clientilor, in vreme ce acestia din urma acuza carpanosenia finantatorilor. „Unde o fi calea de mijloc? Trebuie sa spunem ca la Banca Nationala ii primim pe ambii. Eu nu sunt rabin aici sa dau dreptate la fiecare. Nu e usor sa readuci increderea”, a remarcat Isarescu, lasand loc de interpretari. Mesajul era de fapt cel pe care BNR il tot reia de cateva luni incoace: „Bancheri, reluati creditarea economiei nationale!” Practic, Isarescu atrage atentia ca BNR are parghii limitate, iar politica sa monetara nu tine loc de sursa de finantare a economiei. Mai rau, statul, in loc sa slabeasca povara fiscala, o mareste. Guvernatorul sustine ca autoritatile ar trebui sa mai slabeasca haturile si, in primul rand, sa faciliteze absorbtia de fonduri europene. Asta, pana cand s-or urni bancherii sa mai transfere niscaiva parale si catre IMM, nu doar catre managementul bancilor-mama din strainatate.

author avatar
Arpad Dobre
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger