AcasăOldIsarescu: Politicienii, principalul pericol pentru economia Romaniei

Isarescu: Politicienii, principalul pericol pentru economia Romaniei

Mugur Isarescu considera ca domeniile in care merita sa investim sunt agricultura, sectoarele productive si imobiliarele

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, recomanda pentru 2014 investitii in agricultura si in sectoare productive, dar atrage atentia ca deciziile politice interne prost intelese in strainatate i-ar putea pune pe fuga pe investitori.

Mugur Isarescu considera ca domeniile in care merita sa investim sunt agricultura, sectoarele productive si imobiliarele

Mugur Isarescu  sustine ca demersurile BNR de reducere succesiva a dobanzii de politica monetara, destinata reluarii creditarii economiei, nu ar fi fost posibila in urma cu cativa ani. Aceasta deoarece dobanda BNR nu putea scadea sub 5% pe an, atata vreme cat dobanzile cerute de banci la credite erau (in unele cazuri cu mult) peste acest nivel. Guvernatorul BNR s-a aratat insa optimist in privinta creditarii, el estimand ca, in primul rand cea in lei se va relua si va creste. Oficialul BNR a recunoscut ca le-a recomandat bancherilor sa fie mai putin pesimisti (asa cum le-a spus in anii 2004 -2008 ca erau prea optimisti, cand dadeau credite cu nemiluita) si sa evite extremele.

Investitii si temeri

Cunoscut drept proprietar de terenuri viticole si producator de vinuri (oarecum nemultumit de mersul pietei de profil), Isarescu sustine ca, in continuare, agricultura poate aduce profituri notabile pentru cei care se incumeta sa investeasca in acest domeniu. In plus, guvernatorul BNR considera ca investitorii ar trebuie sa-si plaseze banii in sectoarele productive ale economiei, precum si in imobiliare, care, sustine el, au inceput sa-si revina. Oficialul Bancii Nationale avertizeaza insa guvernantii, atunci cand vine vorba de decizii politice discutabile, care pot provoca  nelinisti in strainatate. Isarescu a recunoscut faptul ca, din cauza unor decizii politice in plan economic (de exemplu, cresterea TVA de la 19% la 24% a dus la scumpirea marfurilor si scaderea consumului), BNR a fost nevoita sa ia masuri prin care leul s-a devalorizat sau apreciat mai mult decat ar fi fost optim, influentand negativ fie pe exportatori, fie pe romanii cu credite in valuta. Oficialul BNR atrage atentia ca riscurile generate de deciziile politice gresit intelese in cancelariile europene pot duce la fuga capitalurilor straine din tara sau la indepartarea putinilor investitori straini care mai au curajul sa vina in Romania.

author avatar
Arpad Dobre
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger