AcasăOldIsarescu nu stia ca ING Bank facea afaceri ilegale cu Iranul

Isarescu nu stia ca ING Bank facea afaceri ilegale cu Iranul

Mugur Isarescu a admis ca si BNR trebuia sa fie mai atenta in cazul operatiunilor de la ING Bank

ING Bank a „cazut la pace” cu autoritatile SUA si a platit o amenda uriasa pentru ca a desfasurat tranzactii cu Iranul prin ING Bank Romania. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu stia de acest lucru si nu crede ca Misu Negritoiu ar fi fost schimbat din functie din aceasta cauza.

Mugur Isarescu a admis ca si BNR trebuia sa fie mai atenta in cazul operatiunilor de la ING Bank

Mugur Isarescu a spus ca a fost informat de faptul ca autoritatile SUA au deschis o ancheta la banca olandeza ING Bank. Reamintim ca ING Group a acceptat, la mijlocul anului 2012, plata a 619 milioane dolari pentru inchiderea unei investigatii in SUA privind falsificarea inregistrarilor financiare pentru ocolirea sanctiunilor aplicate unor state precum Iran. Autoritatile din SUA au anuntat atunci ca operatiunile cu Iranul s-au desfasurat prin sucursala din Romania. Seful BNR sustine insa ca nu stia de acest lucru si nici de faptul ca Misu Negritoiu (nominalizat  recent la sefia Autoritatii de Supraveghere Financiara) ar fi fost schimbat din functie in acea perioada, ca urmare a sanctionarii bancii. „Nu, asta nu stiam, si nici nu cred ca s-a schimbat (din functie Misu Negritoiu – n.r.). S-a terminat un mandat si a fost promovat spre o functie mai nobila”, a spus Isarescu.

Supraveghere deficitara

Seful BNR a admis ca, in conditiile in care ING a recunoscut operatiunile ilegale cu Iranul, acest lucru denota ca si supravegherea din partea BNR a fost deficitara. „O sa-l mai intrebam pe Nicu Cinteza (directorul general al Directiei Supraveghere din BNR – n.r.), ca el stia ceva mai mult. Nu, nu cunosc mai mult. Stiu ca a fost si s-au platit amenzile, cam asta este”, a spus Isarescu. El a tinut sa precizeze ca a fost de acord cu nominalizarea lui Misu Negritoiu, dar nu ca sa scape de criticile acestuia la adresa BNR , ci pentru ca fostul sef al ING Bank Romania are experienta necesara sa recastige credibilitatea ASF.

author avatar
Arpad Dobre
533 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger