AcasăOldIsarescu nu are curaj sa-si publice politica monetara

Isarescu nu are curaj sa-si publice politica monetara

Mugur Isarescu a afirmat ca, in anii ’90, economistii nu intelegeau politica monetara

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, ieri, ca are un curs de politici monetare, realizat impreuna cu alti doi colegi de la Banca Nationala, dar a recunoscut ca nu a avut si inca nu are curajul sa-l si publice.

Mugur Isarescu a afirmat ca, in anii ’90, economistii nu intelegeau politica monetara

Isarescu a scris, impreuna cu economistul sef al BNR, Valentin Lazea, si cu Mugur Tolici, director de resurse umane al institutiei, un curs de politica monetara, care a ramas, insa, in sertar. „Prin ’96-’97, am incercat cu Valentin Lazea si Mugur Tolici, dar n-am avut curajul sa mergem la editura si sa ne publicam cursul”, a recunoscut Isarescu, la inceputul dezbaterii „Politici monetare neconventionale”. Manifestarea a fost organizata de BNR  cu prilejul lansarii unei carti de politici monetare a profesorului Silviu Cerna, fost membru al Consiliul de Administratie al BNR in perioada 1992-2009.

Plati cu „zgarci”

Argumentand necesitatea unei astfel de carti, seful BNR a spus ca este greu de scris un curs de politici monetare, intrucat trebuie gasita balanta si dozajul intre a fi stiintific si a fi pe intelesul studentilor, altfel autorul risca intelegerea unui alt mesaj de catre cititor. El a amintit de perioada anilor ’90, cand politica monetara nu era inteleasa de economisti, in conditiile in care BNR publicase o lucrare despre platile fara numerar, iar studentii trebuia sa invete ce era o cambie, un bilet la ordin, un cec de calatorie. „Impreuna cu profesorul Cerna am spus: «dom’le, daca omul nu intelege ce-i cu politica monetara, cu mixul de politici, cel putin sa faca un pas sa inteleaga cum e cu platile fara numerar, platile cu zgarci, cum le ziceam»”, a mai povestit Isarescu.

 

author avatar
Arpad Dobre
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger