AcasăOldIsarescu nu a avut dreptate! Leul se depreciaza in continuare!

Isarescu nu a avut dreptate! Leul se depreciaza in continuare!

Mugur Isarescu se astepta si nu prea ca euro sa se aprecieze

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu estima, miercuri, dupa reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, ca excesul de lichiditate ce va intra pe piata ar trebui sa duca la deprecierea leului, dar acest lucru nu se va intampla. Cursul valutar oficial de ieri arata insa ca seful BNR s-a inselat.

Mugur Isarescu se astepta si nu prea ca euro sa se aprecieze

Consiliul de administratie al BNR a decis, miercuri, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,75%/an, de la 4%/an. De asemenea, conducerea BNR  a anuntat si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale bancilor, la nivelul de 12% de la 15%, precum si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18%, de la 20%. Masurile luate de Banca Nationala sunt noi mesaje date „in clar” pentru banci, pentru reluarea creditarii economiei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustinea ca BNR  mai are „gloante” si ca aceasta reducere a rezervelor monetare ar putea continua, doar-doar vor reporni bancherii creditarea.

Asteptari neconfirmate

Seful BNR atragea atentia ca  reducerea rezervelor monetare va aduce pe piata un plus de lichiditate, estimat de analisti la patru miliarde de lei si 500 de milioane de euro, pe langa cele doua miliarde de lei existente in exces pe piata monetara actuala. „In mod normal ar trebui ca decizia (de reducere a rezervelor obligatorii – n.r.) sa duca spre deprecierea monedei (nationale – n.r.), dar eu ma tem ca nu o sa se intample acest lucru“, a declarat  miercuri Mugur Isarescu. Totusi, acest lucru s-a intamplat! Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, astfel ca BNR a publicat ieri un curs de referinta de 4,5290 lei/euro, un nou nivel maxim al ultimelor sase luni. O rata de schimb superioara, de 4,5340 lei/euro, a fost publicata de BNR la 20 iunie 2013, maximul anului trecut, anuntat pe 7 iunie, fiind de 4,5535 lei/euro.

author avatar
Arpad Dobre
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger