AcasăOldIsarescu: Finantarea bazata doar pe depozite bancare e catastrofala

Isarescu: Finantarea bazata doar pe depozite bancare e catastrofala

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, ieri, ca piata financiara din Romania este dezechilibrata, deoarece peste 80% din credite sunt oferite exclusiv de banci, iar finantarea bazata pe depozite pe termen scurt creaza o discrepanta ce poate fi catastrofala.

Mugur Isarescu recomanda investirea economiilor in fonduri de pensii private

Isarescu sustine ca, desi bancile detin 80% din activele financiare de pe piata, acest lucru nu constituie un avantaj, dimpotriva, si trebuie dezvoltate alte segmente ale pietei din domeniu. „Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentam sistemul bancar. Avem o piata financiara cam dezechilibrata. E important si pentru banci sa aiba, nu neaparat in coasta, dar sa existe alternative si pentru banci si pentru clientii bancilor si pentru oricine, pentru economia reala sa existe segmente financiare nebancare mult mai dezvoltate”, a afirmat Isarescu. El a atras atentia ca sunt absolut necesare alternative la finantarea oferita de banci. „Sa ai toata finantarea bazata pe depozite pe termen scurt poate sa fie catastrofal”, a avertizat seful BNR.

Alternative

Isarescu a remarcat faptul ca romanii sunt familiarizati cu jocul bursier, cu speculatiile financiare, insa Bursa de Valori Bucuresti si pietele financiare nebancare sunt esentiale pentru dezvoltarea economica. „Acestea constituie alternative de finantare, elemente esentiale pentru adancirea pietelor financiare”, a spus guvernatorul BNR. Pe de alta parte, el a mentionat ca, in conditiile in care dobanzile oferite de banci la depozite bancare, desi sunt real pozitive, nu mai sunt atractive, o alternativa la economisire o reprezinta si fondurile de pensii private, care au devenit viabile si solide, acumuland deja sume mari, de ordinul miliardelor de euro in echivalent lei.

 

author avatar
Arpad Dobre
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger