AcasăOldIsarescu face mari promisiuni: Dobanzile creditelor in lei vor fi scazute la...

Isarescu face mari promisiuni: Dobanzile creditelor in lei vor fi scazute la nivelul celor in euro

Mugur Isarescu prognozeaza ieftinirea creditelor in lei si scaderea puternica a inflatiei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a promis ca BNR va lua masuri pentru ca dobanzile creditelor in lei sa scada aproape de valoarea celor in valuta.

Mugur Isarescu prognozeaza ieftinirea creditelor in lei si scaderea puternica a inflatiei

Isarescu sustine ca promisiunea sa, de reducere a costurilor creditarii in moneda nationala, va fi onorata deoarece bancile nu mai au resurse in valuta ca in trecut pentru a acorda imprumuturi in valuta. „Creditul in valuta are si un cost ascuns care declanseaza clauze abuzive. Vom face tot posibilul sa venim cu dobanzile la lei la nivelul celor in valuta”, a anuntat Isarescu. In prezent, dobanzile creditelor in lei pentru cumpararea unei locuinte sunt de 9,5-17% pe an, in vreme ce imprumuturile imobiliare in euro au costuri de 5,5-7,5% pe an. Cat priveste clauzele abuzive ale bancilor, Isarescu a mentionat ca litigiile din aceste spete trebuie judecate la instante superioare. „Nu suntem avocatii bancilor, dar noi urmarim stabilitatea sistemului bancar”, a spus Isarescu, lasand sa se inteleaga ca anularea acelor clauze ar crea dezechilibre majore.

Cursul valutar, aproape de 5 lei/euro

Criza  din zona euro si iminenta unui razboi in Orientul Mijlociu puteau sa dea o lovitura dura monedei nationale, daca BNR nu intervenea la timp. „Cursul ar fi variat intre 4 si 5 lei daca l-am fi lasat liber. Stim care este sensibilitatea populatiei la aceste miscari ample“, a mentionat Isarescu.

Inflatia scade abrupt

BNR estimase initial pentru acest an o rata a inflatiei de 3,5%, apoi, in mai, a revenit prognozand 3,2%. Mugur Isarescu a precizat, ieri, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, ca scaderea s-ar putea accentua. „Am redus proiectia pentru inflatia anuala la 3,1% pentru sfarsitul acestui an. Avand in vedere componenta IPC (indicele preturilor de consum – n.r.), traiectoria descendenta s-ar putea sa fie chiar mai accentuata”, a declarat Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger