AcasăOldIsarescu e superstitios din cauza aurului BNR

Isarescu e superstitios din cauza aurului BNR

Convingere. Isarescu sustine ca rezerva de 103,7 tone de aur de la BNR e suficienta pentru Romania

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu vrea ca rezerva de aur a BNR sa mai creasca. Oficialul Bancii Nationale are o superstitie, potrivit careia Romania va pati ceva rau daca va majora cantitatea de metal pretios de la BNR.

Convingere. Isarescu sustine ca rezerva de 103,7 tone de aur de la BNR e suficienta pentru Romania

Isarescu a insistat ca nu vrea sub nicio forma ca BNR sa mai achizitioneze aur. „Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone, Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone”, a spus Isarescu. El nu a facut alte precizari, dar superstitia sa ar putea fi legata de falimentul unor banci din Romania sau de atacuri speculative puternice asupra leului, exact in momentele majorarii rezervei de aur.

Statistica pretioasa

La sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva. In 1940, BNR a atins recordul istoric de aproape 140 de tone de aur, Romania ocupand atunci locul al 12-lea in lume dupa rezervele de metal pretios. Revenind in actualitate, rezerva de aur de la BNR s-a situat in martie 2013 la 103,7 tone, valoarea acesteia ajungand la 4,18 miliarde euro. In aceste conditii, Romania ocupa in prezent locul al 34-lea in lume, SUA fiind pe primul loc, cu 8.000 de tone de aur.

author avatar
Arpad Dobre
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger