AcasăOldIsarescu: Brexit va destabiliza economic Romania

Isarescu: Brexit va destabiliza economic Romania

Guvernatorul BNR se gandeste la scumpirea creditarii

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a prezentat, ieri, Raportul BNR asupra stabilitatii financiare. Acesta a punctat ca studiul din acest an cuprinde doua riscuri noi, pe langa cele sase incluse in rapoartele anterioare, respectiv un risc sistemic sever intern si un risc sistemic ridicat extern, acesta din urma vizand posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Raportul asupra stabilitatii financiare va fi publicat, din 2016, de doua ori pe an, in aprilie si octombrie

Banca Nationala a Romaniei a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care s-a referit la legea darii in plata, pentru care a ramas problema retroactivitatii in ultima forma adoptata.

Darea in plata, o problema

„In ultimele sase luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar, prin interventia in contractul dintre banci si clienti. Una dintre ele este Legea darii in plata, iar in ultima forma adoptata sunt amendamente care corecteaza o parte din elementele semnalate, dar ramane chestiunea de fond, pe care o reprezinta retroactivitatea, care se mentine, dar si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ”, a afirmat Isarescu la deschiderea conferintei de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare.

Propuneri legislative periculoase

Isarescu a subliniat ca BNR a decis sa considere ca toate propunerile privind cadrul legislativ in domeniul financiar-bancar se concentreaza intr-un risc sistemic sever. „Am luat aceasta decizie pentru ca stim ca exista si alte initiative legislative care afecteaza stabilitatea. Putem considera ca este un an electoral si astfel de initiative apar, dar problema de fond ramane”, a punctat guvernatorul bancii centrale. El a aratat ca Romania a realizat in ultimii 26 de ani reforme structurale ample, a construit o piata functionala, s-a deschis catre investitii si a transpus aquis-ul comunitar, insa aceste reforme s-au dovedit ca nu sunt ireversibile, initiativele legislative recente demonstrand aceasta teorie. „Asta ne da dreptul sa aratam cat de riscante sunt aceste initiative, risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele economiei de piata, sa creeze instabilitate, incertitudine, cu toata suita de probleme care deriva de aici”, a adaugat seful BNR.

author avatar
National
565 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger