AcasăOldIsarescu: Bancherii nu stiu sa comunice cu populatia

Isarescu: Bancherii nu stiu sa comunice cu populatia

Mugur Isarescu avertizeaza asupra unei posibile crize a depozitelor

Guvenatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a avertizat, ieri, pe bancheri, sa-si imbunatateasca mult tehnica de comunicare cu populatia, care nu intelege prea bine ce inseamna activitatea bancara si, din aceasta cauza, are o perceptie negativa fata de banci.

Mugur Isarescu avertizeaza asupra unei posibile crize a depozitelor

Isarescu a atras atentia ca bacherii nu pot pretinde clientilor sa intelegaa activitatea bancara, daca nu le-o explica. „Chestiunile de comunicare nu sunt deloc simple. Vedeti cat sunt de complicate in toata lumea. Nu le neglijati!”, a tinut sa-i avertizeze pe bancheri guvernatorul BNR. El a mentionat ca, pentru publicul larg, revenirea, cu forme adecvate, la bazele activitatii bancare trebuie facuta in permanenta si cu inteligenta. „Lumea uita! Altminteri, apar atacuri, mai ales in momentele delicate de tensiuni economico-sociale. Si, sub nicio forma nu trebuie sa aveti pretentia ca publicul larg sa inteleaga cum functioneaza o banca, daca dumneavoastra nu ii explicati”, a mentionat seful BNR. Pe de alta parte, guvernatorul BNR considera ca bancile trebuie sa revina la modelul clasic de business, de creditare pe baza resurselor atrase. „Mai toate bancile romanesti cu capital strain au primit de la bancile mama precizari legate de faptul ca trebuie sa se finanteze din resurse locale”, a explicat Isarescu.

Atentie la criza depozitelor!

Isarescu a cerut reprezentantilor sistemului bancar sa explice foarte clar rolul bancilor in functionarea economiei de piata. „Mai ales in momentele delicate, nu uitati sa explicati cat este de importanta intermedierea in functionarea economiei de piata”, a precizat seful BNR. El a admis ca Banca Nationala ia apararea bancilor, dar a argumentat ca institutia pe care o conduce apara un sistem vital fara de care economia nu poate sa functioneze. „Luam apararea bancilor sau il aparam pe deponent? Daca se creaza o atmosfera impotriva bancilor se creaza impotriva deponentilor mici. De ce peste tot in lume sunt protejati deponentii mici? Pentru ca o criza mai mare decat o criza a depozitelor nu exista”, a mai spus guvernatorul BNR. Domnule Isarescu, stiti cumva ceva si incercati sa ne avertizati? Nu de alta, dar scaderea dobanzilor la depozite nu incurajeaza deloc economisirea, iar deponentii prefera sa tina banii „la saltea” sau sa cumpere titluri de stat (ca tot s-a lansat ieri o emisiune in valoare de 100 de milioane de lei). Or, o banca fara depozite suficiente nici nu poate oferi credite indestulatoare, atat de cerute acum de populatie si de firme. Iar relansarea creditarii inca intarzie.

Creditarea, „pe avarie”

Chiar si viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a remarcat intrarea la nivelul „de avarie” a creditarii. „Sistemul bancar este bine capitalizat, are lichiditate, nivelul de activitate este scazut. Trebuie relansata creditarea. Asta presupune si o evolutie in economia reala, o evolutie si o adaptare a bancilor, trebuie sa se apropie unele de altele”, a spus Olteanu. Chestiunea cu lichiditatea este confirmata, de altfel, si de nivelul aproape derizoriu al dobanzilor oferite la depozite, bancherii aratand clar ca nu sunt interesati de atragerea de noi resurse financiare.

 

author avatar
Arpad Dobre
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger