AcasăOldIonut Dumitru: Taxa pe stalp s-a epuizat, nu sunt bani pentru reducerea...

Ionut Dumitru: Taxa pe stalp s-a epuizat, nu sunt bani pentru reducerea CAS

Ionut Dumitru sustine ca Guvernul a pierdut deja peste un miliard de lei din necolectarea integrala a taxelor in primul trimestru

Consiliul Fiscal eticheteaza ca hazardata promisiunea premierului Victor Ponta privind mentinerea CAS scazuta timp de opt ani pe baza recuperarii datoriilor la buget ale firmelor in insolventa. Mai rau, se pare ca neasteptat de marile venituri din taxa pe stalp s-au cam epuizat si nu sunt bani pentru mentinerea CAS redusa in 2015.

Ionut Dumitru sustine ca Guvernul a pierdut deja peste un miliard de lei din necolectarea integrala a taxelor in primul trimestru

Abureala guvernului privind mentinerea CAS la nivel scazut pe baza recuperarii datoriilor bugetare de la companile insolvente, asupra careia National a atras atentia in editia de ieri, a fost confirmata de Consiliul Fiscal. Presedintele institutiei, Ionut Dumitru, sustine ca, potrivit rapoartelor Bancii Mondiale referitoare la Romania, rata medie de recuperare a datoriilor de catre un creditor de la firmele in insolventa se situeaza, in medie, la 30%, si asta doar dupa trei ani. „Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu”, a declarat Dumitru. In prezent sunt in insolventa peste 54.000 de firme, care datoreaza statului 42 de miliarde de lei. Bugetul pierde aproximativ cinci miliarde de lei/an prin reducerea CAS, si este putin probabila recuperarea unor sume consistente de la datornici. Guvernantii risca sa nu-si tina promisiunea privind reducerea CAS in 2015, chiar daca in sustinerea acestei masuri se bazau pe taxa pe stalp.

Venituri iluzorii

Ionut Dumitru considera ca autoritatile nu trebuie sa stea prea linistite in baza celor 1,5 miliarde de lei estimate a fi colectate din taxa pe stalp. „Este iluzoriu sa crezi ca acei bani mai sunt la dispozitie, pentru ca deja de la inceputul anului sunt peste un miliard de lei care nu s-au colectat fata de program si mi-e greu sa cred ca vor fi recuperati in lunile urmatoare”, a spus Dumitru. El a avertizat ca acel castig de pe taxa pe stalp s-a epuizat tocmai prin necolectarea taxelor din primul trimestru ale acestui an.

author avatar
Arpad Dobre
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger