AcasăOldInvestitorii din turism vor impozit „pausal”

Investitorii din turism vor impozit „pausal”

Mohammad Murad sustine ca o taxa perceputa pausal ar fi reciproc avantajoasa pentru hotelieri si stat

Oamenii de afaceri din turism cer Ministerului Finantelor introducerea unui impozit care sa fie colectat „pausal”, in functie de numarul de camere si de locuri, ceea ce ar aduce bani in plus la buget si mai putine controale pentru hotelierii de pe Litoral.

Mohammad Murad sustine ca o taxa perceputa pausal ar fi reciproc avantajoasa pentru hotelieri si stat

Hotelierii din statiunile de pe Litoral s-au intalnit, in weekend, cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si cu ministrul Economiei, Mihai Tudose. Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad, a tinut sa sublinieze ca hotelierii sunt acuzati pe nedrept ca fac evaziune si a venit cu o propunere. „Sa ne asumam o obligatie, indiferent ce cifra de afaceri facem sau ce profit, incat statul sa ia o taxa pausal», adica pentru un hotel de 200 de camere pe litoral vom plati «impozit pe profit de 40.000 de euro, pausal, si asa am onora obligatiile si am face un schimb corect cu statul”, a spus Murad. Ministrul Eugen Teodorovici a afirmat ca sustine impozitul forfetar cerut de hotelieri si proprietari de restaurante. Noul impozit se va regasi in forma finala a Codului Fiscal, care urmeaza a fi adoptat de Parlament pana la sfarsitul acestei luni.

Promovare privata

Pe de alta parte, investitorii din turism prezenti la intalnirea cu reprezentantii Guvernului s-au aratat nemultumiti de modul in care inteleg autoritatile locale sa administreze statiunile. Hotelierii sustin ca primarii nu au facut dovada ca sunt in stare sa administreze zone turistice, atata vreme cat in statiuni au aparut fabrici si chiar cartiere de locuit. „Nu vreti sa percepem o taxa de promovare si administrare, iar administrarea statiunilor sa se faca in parteneriat cu patronatele din zona si ne asumam noi acest lucru? Taxa o incaseaza primariile si se intoarce la o firma de administrare care sa raspunda de spatiile verzi, de iluminatul public, cainii vagabonzi, spatii pentru primul ajutor”, a spus presedintele FTPR. El sustine ca este necesara  infiintarea unei agentii care sa promoveze investitiile turistice de peste un milion de euro. Mai mult, in cazul unei investitii noi, statul ar trebuie sa perceapa impozitul pe profit doar dupa ce omul de afaceri si-a recuperat investitia.

 

author avatar
Arpad Dobre
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger