AcasăOldInventiile lui Ceausescu bat capitalismul lui Ponta

Inventiile lui Ceausescu bat capitalismul lui Ponta

Capitalismul administrat de Victor Ponta n-a produs nici jumatate din inventiile de pe vremea lui Ceausescu

In mod paradoxal, comunistii pareau ca se pricep mai bine la un capitol esential de business, inovarea, fata de  actualii asa-zisi guvernanti capitalisti, deoarece, in ultimii 25 de ani s-au inregistrat mult mai putine inventii decat pe vremea lui Ceausescu.

Capitalismul administrat de Victor Ponta n-a produs nici jumatate din inventiile de pe vremea lui Ceausescu

Un studiu realizat de KeysFin pe baza datelor oficiale din ultimii 50 de ani in ceea ce priveste inventica si protectia proprietatii intelectuale releva o situatieingrijoratoare. In ultimii 25 de ani de comunism (1965-1989), la Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM) s-au inregistrat 94.481 de cereri de brevete de inventie si 59.443 de brevete acordate. Comparativ, in cei 25 de ani de dupa Revolutie, numarul cererilor a fost de numai 39.558, iar OSIM a acordat doar 26.425 de brevete de inventie. Mai grav, experetii Keysfin au descoperit ca, de fapt, in 2014 am ajuns sa avem mai putine brevete de inventie acordate decat in 1920!

Efecte si cauze

Asa am ajuns sa importam mai mult decat producem, sa depindem de ce ne ofera strainii, brevetele de inventie si marcile fiind considerate un indicator relevant al inteligentei economice. Daca in 1990 erau inregistrate 3.081 cereri de brevete de inventie si erau aprobate 1428, un deceniu mai tarziu, numarul acestora scadea la o treime, iar in 2014 abia daca depaseau 1.000 de cereri si putin peste 300 de brevete acordate. Cauza? „Rezultatele inovative ale romanilor sunt transferate companiilor straine, care in mod evident aleg sa isi protejeze inventiile in teritorii straine, in care urmeaza sa le exploateze efectiv”, a precizat  Laura Leonte, avocat specializat in dreptul proprietatii intelectuale si consilier in proprietate industriala, la firma de avocati Postu, Leonte & Asociatii SCA. Potrivit analistilor de la KeysFin, in cei 25 de ani de capitalism guvernantii au reusit sa ingroape un sector, cel al cercetarii, care in trecut producea solutii pentru economia romaneasca. Acum, singura solutie pare a fi doar apelarea la fondurile europene de 80 de miliarde de euro (HORIZON2020), prin care sunt sprijinite in special inovarea sociala, stimularea noilor evolutii tehnologice si a brevetelor.

author avatar
Arpad Dobre
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger