AcasăOldIndustria scade, firmele estimeaza stagnare in 2015

Industria scade, firmele estimeaza stagnare in 2015

Firmele industriale prognozeaza o crestere a costurilor de productie in 2015

Barometrul Industriei din Romania, realizat de reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile atrage atentia ca firmele din  domenii industriale relevante au  continuat sa inregistreze scaderi, multi dintre intreprinzatori estimand stagnare si costuri majorate in 2015.

Firmele industriale prognozeaza o crestere a costurilor de productie in 2015

Sectorul industrial din Romania, care include activitatile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie, apa si salubritate, este in prezent in scadere. Barometrul Industriei din Romania, realizat de IRSOP Market Research & Consulting si Facultatea de Management din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) releva insa ca managerii spera in reluarea crestereii in urmatoarele sase luni. „Scopul Barometrului este sa ofere oamenilor politici, managerilor, investitorilor, economistilor si mediului de afaceri date la zi despre sanatatea si evolutia industriei din Romania. Datele pot fi valoroase in prognozarea a ceea ce se poate intampla in economia romaneasca”, a declarat decanul Facultatii de Management din cadrul SNSPA, conf. dr. Florina Pinzaru.

Date pesimiste

Productia a scazut pentru 26% dintre firmele industriale din Romania in luna noiembrie, in timp ce pentru 41% nivelul a stagnat, comparativ cu luna precedenta. Aproape jumatate dintre respondenti estimeaza ca in decursul urmatoarelor sase luni nivelul productiei va relua cresterea, dar 34% sustin ca va ramane cel putin la acelasi nivel comparativ cu luna noiembrie. Totodata, un sfert dintre firmele industriale au inregistrat o diminuare a volumului comenzilor noi, iar peste 55% sustin ca numarul comenzilor noi nu s-a modificat fata ce luna anterioara. Aproape o treime din firme sustin ca au inregistrat costuri de productie mai mari, iar peste jumatate dintre companii  prognozeaza cresterea cheltuielilor in urmatoarele luni.

author avatar
Arpad Dobre
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger