AcasăOldIndustria lemnului, aproape de colaps

Industria lemnului, aproape de colaps

Multe firme de prelucrare a lemnului risca falimentul din cauza Romsilva

Reprezentantii asociatiilor de profil avertizeaza ca industria lemnului se afla in cea mai grea situatie din ultimii 25 de ani, iar producatorii de mobila sustin ca Romsilva organizeaza licitatii de material lemnos la preturi prohibitive, ceea ce poate duce la falimentarea multor firme din acest domeniu de activitate.

Multe firme de prelucrare a lemnului risca falimentul din cauza Romsilva

Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si Asociatia Forestierilor au sesizat, recent, Consiliul Concurentei, acuzand Romsilva de abuz de pozitie in privinta preturilor de pornire la licitatiile pentru lemn.  Dupa cum se stie, anual, Romsilva organizeaza licitatiile principale, prin care este oferita la vanzare masa lemnoasa pentru productia anului urmator. In perioada 17-24 decembrie 2015 s-au desfasurat licitatii prin care a fost oferit la vanzare un volum de 4,31 milioane mc masa lemnoasa, din care s-au adjudecat doar 227.000 mc, adica numai 5% din volumul oferit la vanzare. Inca din luna noiembrie a anului 2015, agentii economici, prin organizatii de profil, au contestat preturile prea mari de pornire la licitatie. Firmele din domeniul prelucrarii lemnului sustin ca este inacceptabil sa se stabileasca preturi de pornire la licitatie in baza preturilor de adjudecare din anul anterior, deoarece o astfel de practica duce la o spirala a preturilor. Reprezentantii APMR afirma ca, intre 2010 si 2015, preturile de pornire au crescut cu 300%.

Preturi peste cele la nivel mondial

Conducerea APMR avertizeaza ca industria lemnului din Romania se afla in cea mai grava situatie din ultimii 25 de ani. Astfel, APMR sustine ca Regulamentul de vanzare a masei lemnoase a aparut intr-o forma de neacceptat, prevederile documentului nefiind discutate cu producatorii de mobila. Asta a facut ca Romsilva sa stabileasca tarife pornind de la pretul de adjudecare, mult peste cele practicate la nivel mondial in prezent. „Preturile de pornire sunt similare preturilor pietei, dar nu pot fi corectate decat in sus”, a precizat prsedintele APMR, Aurica Sereny. Ea a avertizat ca, daca nu se modifica Regulamentul de vanzare a masei lemnoase, criza se va adanci. „Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autoritatilor”, a spus Sereny.

Ultima ora! Directorul Romsilva, Adam Craciunescu, a fost revocat din functia de membru al Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor.

author avatar
Arpad Dobre
906 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger