AcasăOldImprimantele 3D creaza probleme economice, sociale si juridice

Imprimantele 3D creaza probleme economice, sociale si juridice

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca o imprimanta 3D realizeaza piese metalice pentru masini

Tehnologia imprimantelor 3D va oferi in anii care vin schimbari spectaculoase (chiar dureroase) in structura economica, lumea afacerilor si piata muncii din Romania.

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca o imprimanta 3D realizeaza piese metalice pentru masini

Recent, o echipa de profesori si studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a obtinut un grant de cercetare pentru a realiza piese auto cu ajutorul tehnologiei 3D. Pe de alta parte, Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior, EY Romania, a anuntat ca trei tineri pasionati de tehnologie, tot din Cluj, au realizat o imprimanta 3D la un pret accesibil, care poate fi folosita de oricine, acasa. Toarte acestea ar trebui sa ne bucure, insa imprimantele 3D vor avea un impact puternic asupra economiei si societatii din Romania. Aflata in plina faza de dezvoltare, tehnologia 3D deschide un nou capitol in istoria stiintei si tehnicii, a legislatiei, relatiilor economice si sociale si va modifica structura economiei mondiale.

Impact dur

Numeroase studii privind tendintele tehnologice care transforma lumea arata ca impactul va fi de o magnitudine foarte mare pentru:

a.         Stiinta si tehnologie

Tehnologia 3D inseamna mai mult decat prototipare si machetare. Aceasta evolueaza de la prelucrarea plasticului si a materialelor simple la prelucrarea titanului sau a cartilajului uman. Astfel, cu un factor de multiplicare foarte mare, fiecare individ va putea sa-si construiasca propria imprimanta 3D.

b.        Mediu de afaceri

Din perspectiva companiilor, tehnologia de tiparire 3D va genera produse in timp scurt si la costuri reduse cu forta de munca, ducand la:

1) cresterea productivitatii;

2) diversificarea gamei de produse;

3) cresterea calitatii produselor si reducerea pierderilor;

4) managementul performant al stocurilor;

5) adaptarea produselor la preferintele clientului;

6) costurile mai reduse de intrare pe piata pentru start-up-uri;

7) reducerea costurilor, cu impact asupra lanturilor de distributie;

8) mutarea sursei de competitivitate dinspre productia in volume mari la preturi mici spre productia de nisa la preturi mai ridicate.

c.         Social

Prin tehnologia 3D, o idee trece direct din faza de design la faza de executie trecand peste etapele traditional consacrate in fabricarea produsului. Prin folosirea modelelor generate in format digital si executate cu ajutorul tehnologiei 3D, anumite specializari din cadrul procesului de productie nu vor mai fi necesare, iar oamenii formati pe modelul vechii economii vor deveni someri.

d.        Reglementare si legislatie

Subiectul utilizarii responsabile a tehnologiei 3D atrage dupa sine si provocarea reglementarii acesteia. Utilizatorului imprimantei 3D i se va permite accesul la un tip de tehnologie 3D limitat de softurile special concepute de producatori pentru uz civil. Odata cu aparitia acestei tehnologii, in Romania se va scrie curand un nou capitol in jurisprudenta.

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca o imprimanta 3D realizeaza piese metalice pentru masini
author avatar
Arpad Dobre
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger