AcasăOldImpozite majorate cu 500% pentru terenurile si casele neingrijite

Impozite majorate cu 500% pentru terenurile si casele neingrijite

Multi proprietari isi vor vinde terenurile, ca sa scape de taxele majorate cu 500%

Comisia de buget a Camerei Deputatilor a decis reintroducerea in Codul fiscal a prevederii prin care, din ianuarie 2016, primariile pot majora cu 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite.

Multi proprietari isi vor vinde terenurile, ca sa scape de taxele majorate cu 500%

Potrivit proiectului de Cod fiscal, autoritatile locale pot majora taxele si impozitele locale cu pana la 50%, fata de maximum 20% pe an in prezent:

A. Impozitul pe cladiri:

– Cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08 % 0,2%, fata de cota actuala  0,1 %;

– Cota impozitului pe cladiri nerezidentiale, va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%.

B. Impozitul pe teren:

– pentru terenurile situate in  intravilan au fost introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone.

– pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan, se pot majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500%;

– pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv se poate majora impozitul pe teren cu pana la 500%.

Majorarea cu 500% a fost ulterior scoasa din proiect, dar deputatii din Comisia de buget au decis, ieri, reintroducerea acestei prevederi, care va fi, cel mai probabil, adoptata, azi, cand in plenul Camerelor Parlamentului se va vota Codul fiscal. Conform deciziei de ieri a deputatilor, criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea consiliului local. Totodata, cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

author avatar
Arpad Dobre
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger