AcasăOldImpactul atentatelor de la Paris asupra pietelor financiare

Impactul atentatelor de la Paris asupra pietelor financiare

Atentatele de la Paris s-au soldat cu 132 de morti si 352 de raniti

Bursele internationale au consemnat scaderi dupa atentatele de la Paris, iar valutele – cu exceptia dolarului – s-au depreciat, iar aurul s-a scumpit, in vreme ce actiunile unor companii din industria hoteliera au inregistrat pierderi la burse.

Atentatele de la Paris s-au soldat cu 132 de morti si 352 de raniti

Indicele CAC 40 de la Bursa de la Paris a deschis, ieri dimineata, tranzactiile in pierdere cu aproape un procent, o scadere ceva mai atenuata, de 0,6% consemnand si indicele Stoxx Europe 600. De altfel, acest indice a scazut saptamana trecuta cu 2,7%, din cauza temerilor privind incetinirea redresarii economiei globale. Pe de alta parte, numeroase companii franceze au contabilizat, ieri, pierderi ale valorii actiunilor la bursa. Astfel, compania Accor (prezenta si in tara noastra) , care opereaza lanturi hoteliere in Franta, a inregistrat pierderi de 7,2%, iar Aeroports de Paris – care opereaza pe aeroporturile Charles de Gaulle si Orly – a cosemnat scaderi cu 5% ale cotatiilor.

Sute de spectatori de pe Stade de France au fost cuprinsi de panica

La randul sau, compania Eurotunnel (care administreaza  tunelul pe sub Marea Manecii, ce leaga Marea Britanie de Franta), a contabilizat pierderi de 4,5% din valoarea actiunilor. Pe de alta parte, si companiile de produse de lux au inregistrat declinuri la bursa: LVMH Moet Hennessy, Louis Vuitton SE, Hermes si Kering au consemnat pierderi de trei procente, in urma temerii investitorilor ca turistii (principalii consumatori ai produselor de lux ale acestor firme) vor renunta la vizitele in Franta, din cauza riscului de atentate.

Euro s-a depreciat

Bursele asiatice au reactionat, diminuand cotatiile principalilor indici

Masacrul de la Paris a dus la deprecierea monedei europene. Euro a scazut cu 0,3%, la 1,0740 dolari/unitate, apropiat de minimul ultimelor sase luni, de 1,0674 dolari/unitate, de saptamana trecuta. Astfel, dupa un maxim de 1,1495 dolari/unitate inregistrat in 15 octombrie, moneda europenaa s-a depreciat cu aproape 7%. Euro s-a devalorizat si fata de yenul japonez, coborand la 130,66 yeni pe unitate, cea mai scazuta cotatie dupa luna aprilie. Pe de alta parte, dolarul american si francul elvetian s-au apreciat, iar aurul s-a scumpit cu 1% la pretul spot, de la 1.074 dolari/uncie la 1.094 dolari/uncie.

Bursele asiatice, in scadere

Atentale au influentat negativ si bursele asiatice. Indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a coborat cu aproape 1,1%, dupa ce crescuse cu 1,7% saptamana trecuta. Conform datelor oficiale,  economia japoneza a reintrat in recesiune in trimestrul iulie-septembrie, cu o scadere anualizata de 0,8%, desi analistii mizasera pe un minus de doar 0,2%.%.  La fel au reactionat si bursele din China, deoarece datele recente despre economia acestei tari i-au dezamagit pe investitori.

author avatar
Arpad Dobre
77 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger