AcasăOldImobiliarele si comertul, afacerile supravietuitoare in Romania

Imobiliarele si comertul, afacerile supravietuitoare in Romania

Firmele de constructie si cele de imobiliare au iesit cu bine din criza

Datele statistice de la Registrul Comertului arata ca, in prezent, sunt active si deruleaza afaceri 14.283 de firme infiintate intre 1990-1991, ceea ce arata ca a te lansa in afaceri in Romania reprezinta o misiune riscanta, cateodata imposibila. Printre supravietuitoarele tranzitiei de la comunism la capitalism se numara firmele din comert, constructii si imobiliare.

Firmele de constructie si cele de imobiliare au iesit cu bine din criza

Expertii KeysFin au sintetizat un volum enorm de date, constatand ca, printre suptavietuitorii tranzitiei se numara Electrolux Romania SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucuresti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA Severnav SA si Victoria SA. Cele mai multe firme (2.401) sunt din Bucuresti-Ilfov, care au angajat in aceasta perioada peste 89.000 de salariati. In topul supravietuitorilor din business-ul romanesc, in functie de regiune geografica, urmeaza firmele din zona Nord-Vest, acolo unde 2.184 de societati au reusit sa faca afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajati, si cele din zona de Centru, unde sunt inregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariati. La polul opus se situeaza, in mod paradoxal, zona de Vest, unde au supravietuit in toti acesti ani doar 1.484 de companii, cu 24.000 de angajati. Cele mai multe firme care au rezistat au fost microintreprinderi (10.760), urmate de societatile mici (2.493), intreprinderile mijlocii (778) si doar 252 de firme mari.

Domenii de succes

Conform informatiilor postate pe keysfin.ro, 38% dintre pionierii business-ului romanesc fac afaceri in comert, cel mai dinamic domeniu al economiei. „Cand discutam despre supravietuitorii de dupa 1990, vorbim in primul rand de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienti si care au rulat banii si marfurile foarte repede, nefiind astfel afectati de blocajul financiar, de provocarile de ordin valutar etc.”, au declarat analistii KeysFin. Printre domeniile unde afacerile au rezistat din 1990  pana in prezent se mai afla industria prelucratoare, constructiile si imobiliarele. Constructiile si imobiliarele au reprezentat, alaturi de retail, cele mai de succes afaceri din Romania de dupa 1989. P de alta parte, industria prelucratoare reprezinta un caz aparte, cu suisuri si coborasuri, generate de evolutia economica generala, de impactul puterii de cumparare si de contextul general intern si international. Astfel, in ciuda evolutiei fluctuante, sectorul prelucrator a ajuns sa reprezinte cel mai semnificativ vector de crestere economica, reprezentand peste 60% din afacerile din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger