AcasăOldIMM-urile au intarzieri de 244 de zile la plata facturilor

IMM-urile au intarzieri de 244 de zile la plata facturilor

Firmele de productie pot fi avantajate de asigurarea impotriva neincasarii facturilor

Intreprinderile mici si mijlocii inregistreaza intarzieri de pana la 244 de zile la incasarea facturilor, fapt ce explica falimentul a sute de mii de companii. Solutia o reprezinta o polita de asigurare pentru protectia impotriva neplatii facturilor, ajustabila in functie de nevoi sau de risc. Asigurarea include monitorizarea partenerilor de afaceri si colectarea datoriilor.

Firmele de productie pot fi avantajate de asigurarea impotriva neincasarii facturilor

Perioada 2009-2011 a fost una dintre cele mai nefaste din ultimele decenii pentru IMM. Potrivit unei analize realizate de compania Coface, companiile private au fost supuse unui dublu soc:

–         presiunea din ce in ce mai mare a rambursarii creditelor catre banci;

–         scaderea veniturilor pe fondul contractiei cererii, in conditiile reducerii masive a creditarii.

In consecinta, din 2008, companiile private au fost din ce in ce mai orientate catre finantarea prin extinderea termenelor de incasare si plata in relatiile comerciale cu partenerii de afaceri. Toate acestea au determinat ca, in decursul ultimilor opt ani ani, nivelul creantelor raportate in bilant de catre companiile private sa se dubleze, de la 167 miliarde de lei in 2007 la peste 310 miliarde de lei 2014. Solutia pentru recuperarea, fie si partiala, a creantelor si protectia impotriva neplatii facturilor o reprezinta asigurarea acestui risc.

Pierderi uriase

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in perioada 2009-2012 si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mici si mijlocii au avut de infruntat cele mai mari dificultati, acestea inregistrand:

–         cel mai extins termen de incasare al creantelor, precum si cea mai accelerata crestere a termenului de incasare in ultimii cinci ani, termenul mediu de incasare urcand pana la 244 de zile pentru companiile cu cifra de afaceri de 100.000 de euro;

–         cel mai ridicat nivel al pierderilor;

–         cel mai scazut nivel al capitalizarii, pe fondul unei supraindatorari masive.

Polita cu plata in rate

Pentru a veni in intampinarea companiilor mici si mijlocii, Coface a elaborat  EasyLiner, o asigurare care, in schimbul unui pret fix, platibil in rate, include servicii de :

– monitorizare a partenerilor de afaceri, care ofera IMM-urilor informatii privind calitatea clientilor lor, pentru a limita riscul neincasarii facturilor;

– colectare a facturilor neplatite si despagubire rapida in cazul unei daune.

Companiile pot subscrie  online pentru polita de asigurare a creditului comercial si vor putea sa-si configureze online tipul de asigurare cel mai potrivit profilului lor. In doar cateva minute, firmele pot sa stabileasca nivelul de protectie impotriva facturilor neplatite si pot cere detalii la telefon de la consultantii Coface.

 

author avatar
Arpad Dobre
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger