AcasăOldIlie Serbanescu: Proprietatea statului, transferata ilegal la privati

Ilie Serbanescu: Proprietatea statului, transferata ilegal la privati

Ilie Serbanescu vede Romania ca pe o colonie la cheremul capitalului strain

Analistul economic Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei in Guvernul Ciorbea, considera ca sectorul privat din Romania este ineficient. Fostul demnitar sustine ca statul a transferat ilegal proprietati catre privati.

Ilie Serbanescu vede Romania ca pe o colonie la cheremul capitalului strain

Serbanescu nu s-a sfiit, ieri, sa acuze  – in stilu-i caracteristic – statul de ilegalitati. El a mentionat ca in ultimii 15 ani a avut loc un transfer urias al proprietatilor de la stat catre sectorul privat. „Faptul ca transferul activelor de la stat la privat s-a facut pe baze ilegale are alta semnificatie pentru viitor. Sistemul privat din Romania nu are cum sa fie performant si eficient. Ii mai trebuie 10-20 de ani ca sa devina asa”, a spus Serbanescu. El a folosit cuvantul „ilegal ” in mod repetat.  „Vreau sa atrag atentia ca din acest transfer urias, 80% au fost mijloace ilegale, iar 20% au fost privatizari. Grosul a fost prin suprafacturare cand statul a fost achizitor si subfacturare cand statul a fost vanzator. Restul a fost evaziune fiscala”, a tinut sa precizeze analistul economic.

Romania, bataia de joc a Europei

Serbanescu se intreaba retoric ce a realizat Romania cu trecerea proprietatii de la stat la privat. „Acum ne aflam cam cu totul la privat si mai nimic la stat. De ce nu ne e mai bine, daca statul nu mai e administrator? Nu ne e mai bine pentru ca Romania tot subdezvoltata a ramas si tot bataia de joc a Europei”, a spus analistul. El a remarcat faptul ca, in ultimii 15 ani, Romania s-a transformat dintr-o economie subdezvoltata si ineficienta intr-o colonie a unui stapan colectiv, nu unic. „Stapanul unic s-ar fi comportat cum se comporta fata de o proprietate a lui. Asa, fiecare taie din bucata asta cat poate si nimeni nu da peste mana celorlalti. E de luat de la stat. Asta e important pentru viitor”, a concluzionat Ilie Serbanescu.

author avatar
Arpad Dobre
694 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger