AcasăOldGuvernul, obligat sa vanda „la liber” actiunile Rompetrol

Guvernul, obligat sa vanda „la liber” actiunile Rompetrol

Fosta companie de stat Petromidia acumulase datorii istorice de 690 de milioane de dolari

Memorandumul aprobat recent de Guvern, prin care KazMunayGas era iertata de plata datoriilor Rompetrol, in suma de 690 de milioane de dolari, a intrat in impas. Documentul prevedea vanzarea directa catre kazahi a unor actiuni detinute de stat, insa legislatia prevede tranzactionarea lor „la liber”.

Fosta companie de stat Petromidia acumulase datorii istorice de 690 de milioane de dolari

Kazahii de la KazMunayGas amenintau anul trecut ca isi rezerva inclusiv dreptul de a trage oblonul la Rompetrol si de a pleca din Romania, daca statul Roman nu va lua in discutie anularea datoriilor istorice ale fostei companii petroliere de stat. Guvernul Ponta le-a facut hatarul si, dupa amanari repetate, a adoptat, saptamana trecuta, Memorandumul cu Rompetrol, care prevede stergerea datoriei de 690 de milioane de dolari si vanzarea preferentiala de actiuni catre compania kazaha. Vestea l-a bucurat enorm pe directorul general al KazMunayGas, Sauat Mynbayev, care a tinut sa sublinieze, ieri, ca adoptarea Memorandumului dintre statul roman si Rompetrol este un pas important in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Kazahstan. Bucuria kazahilor va fi, insa, temperata de legislatia romaneasca. Consiliul Concurentei a atras atentia ca actiunile negociate cu KazMunayGas nu trebuie tranzactionate „cu dedicatie”, ci prin vanzare competitiva. In consecinta, oricine poate sa le cumpere, inclusiv kazahii, daca vor oferi un pret bun.

Kazahii, cu sacii in caruta

Ramane de vazut ce se va mai alege de Memorandum, de vreme ce, initial, documentul a fost intocmit tocmai pentru a justifica vanzarea actiunilor direct, fara interferente, catre KazMunayGas. Ar putea fi periclitate si investitiile de 350 de milioane de dolari, promise de aceasta firma. Sigur, kazahii vor face un pic de scandal, pe motiv ca nu asta a fost intelegerea, insa „zgomotul” va fi doar pentru a abate atentia de la faptul ca firma straina si-a atins scopul: iertarea datoriilor Rompetrol.

author avatar
Arpad Dobre
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger