AcasăOldGuvernantii relanseaza contrabanda cu tigari

Guvernantii relanseaza contrabanda cu tigari

Productia de tigarete si comertul cu tigari se vor reduce la jumatate din cauza Legii antitutun

Producatorii de tigarete, comerciantii mici si mijlocii, precum si proprietarii de hoteluri, restaurante, baruri si cafenele avertizeaza ca adoptarea legii privind restrictionarea vanzarii de tigari si interzicerea fumatului in locuri publice va relansa contrabanda din domeniu si va duce la desfiintarea a sute de mii de locuri de munca.

Productia de tigarete si comertul cu tigari se vor reduce la jumatate din cauza Legii antitutun

Potrivit producatorilor de tigarete, activistii antitutun au pus presiune pe parlamentari, fortand intrarea proiectului de amendare a Legii 349/2002 pe agenda comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, actul normativ urmand sa intre in dezbatere in aceasta saptamana. Proiectul prevede interzicere totala a fumatului in spatiile publice inchise si a comercializarii produselor din tutun la o distanta ma mica de 250m de spitale si unitati de invatamant. Producatorii de tigarete sustin ca proiectul antitutun poate duce la injumatatirea cifrei de afaceri pentru aproape 50% dintre punctele de vanzare care comercializeaza tigarete, la nivel national, cu efecte in lant asupra locurilor de munca. Producatorii admit ca tigarile prezinta riscuri asociate de sanatate, dar considera ca sunt necesare reglementari echilibrate, dar nu de genul majorarii cu 50% a accizei, ca in 2009, care a dus la cresterea cu aproape 40% a contrabandei cu tigari, sau indexarea arbitrara a cursului la care se calculeaza acciza, ca in 2014. Reamintim ca pachetul de tigarete este cel mai taxat produs din Romania, deoarece 80 % din pret ajunge la stat, industria tutunului fiind al doilea contribuabil la buget.

Pierderi uriase

Reprezentantii companiilor de tutun estimeaza ca, dintr-un total de 73.000 de puncte de vanzare cu amanuntul a produselor din tutun, existente acum in Romania, vor fi afectate peste 46% la nivel national: 54% in mediul urban si 27% in mediul rural. In Bucuresti, impactul estimat este de 65% din numarul punctelor de vanzare. Practic, restrictia vanzarii produselor din tutun va reduce cifra de afaceri a comerciantilor afectati cu 35% – 50%. Efectele in lant ii vor lovi si  pe antrepozitari, angrosisti, transportatori, fiind estimata pierderea a aproximativ 20.000 de locuri de munca din totalul de aproximativ 40.000 din aceasta ramura economica.

Comertul legal, in afara oraselor

Conducerea Asociatiei nationale a comerciantilor mici si mijlocii din Romania (ANCMMR) a avertizat ca noile prevederi scot comertul legal cu tigarete din orasele si localitatile mici. Numai in Bucuresti, exista peste 600 de unitati de invatamant si peste 100 spitale si unitati sanitare pentru o suprafata urbana de 285 de kilometri parati. Probleme vor avea si comerciantii din Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Targu Mures, Sibiu, Timisoara, precum si cei din comune si orase mici, unde vanzarile de tigarete vor fi permise doar la marginea localitatilor. De asemenea, si Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) avertizeaza ca interzicerea totala a fumatului in restaurante, cafenele, baruri, pub-uri si cluburi in Romania va avea un impact economic si social negativ. Interdictia va afecta puternic industria ospitalitatii si va determina cresterea somajului in ramura.

 

author avatar
Arpad Dobre
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger