AcasăOldGuvernantii lucreaza contra intereselor statului

Guvernantii lucreaza contra intereselor statului

Fabricile de tigarete au nevoie de sase luni ca sa schimbe liniile de fabricatie conform normelor UE

Guvernantii pot contabiliza pierderi bugetare de 230 de milioane de euro lunar, din cauza amanarii transpunerii Directivei tutunului. Aceasta se poate aplica la noi doar printr-o lege, care insa nu a fost promovata de Guvern in Parlament, autoritatile dorind sa o combine cu interzicerea fumatului in spatii publice.

Fabricile de tigarete au nevoie de sase luni ca sa schimbe liniile de fabricatie conform normelor UE

Guvernul si Parlamentul intarzie promovarea si adoptarea legii de aplicare a Directivei tutunului, desi termenul limita expira in primavara anului viitor. Astfel, 20 mai 2016 este data limita pana la care Directiva trebuie transpusa in legislatia statelor membre si, totodata, data de la care industria trebuie sa se conformeze, modificand productia potrivit noilor cerinte:

–         design schimbat,

–         avertismente de sanatate de pana la 65% din suprafata, pozitionate in partea de sus a pachetului,

–         restrictionari legate de ingrediente,

–         noi sisteme de trasabilitate etc.

Intarzieri mari, pierderi pe masura

Reprezentantii industriei de prelucrare a tutunului sustin ca au trecut 18 luni de la adoptarea Directivei si mai sunt doar sapte luni pana la implementarea prevederilor ei, dar nu exista inca un proiect de lege asumat de guvern. „Am atras in nenumarate randuri atentia, in mod public, asupra faptului ca noi, producatorii, avem nevoie de cel putin sase luni pentru adaptarea proceselor de productie”, ne-a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI. E a a mentionat ca Ministerul Sanatatii conditioneaza transpunerea Directivei de adoptarea de catre Parlament a proiectului referitor la interzicerea totala a fumatului in spatiile publice, ce deriva dintr-o recomandare neobligatorie a Consiliului European. „Daca nu vom avea legea pana la finele acestui an, s-ar putea ca, din 20 mai 2016 sa fie blocata productia, sa trimitem oameni acasa si sa nu putem plati taxe. Iar taxele pe o luna inseamna aproximativ 230 de milioane de euro, bani pe care noi ii achitam luna de luna, fara intarzieri, la bugetul statului”, a spus oficialul JTI.

Contrabanda, la cote mari

Reprezentantii industriei tutunului avertizeaza ca neadaptarea in timp util a  legislatiei la normele UE va duce la relansarea contrabandei cu tigari. „Incercam sa deblocam transpunerea Directivei tutunului, explicand autoritatilor ca lucreaza, practic, impotriva intereselor statului. Sigur ca, in timp ce noi ne vom da peste cap sa ne adaptam productia, oferta de pe piata neagra va fi la fel de bogata, iar nivelul de 15,4% atins de contrabanda ( cu tigari – n.r.) in luna iulie, va continua sa creasca vertiginos”, a avertizat Gilda Lazar.

author avatar
Arpad Dobre
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger