AcasăOldGuvernantii lasa investitiile in seama strainilor

Guvernantii lasa investitiile in seama strainilor

Guvernul Ponta sta confortabil pe excedentul bugetar si asteapta ca multinationalele sa cumpere pe nimic capitalul autihton

Premierul Victor Ponta se lauda cu un excedent de sase miliarde de lei in primele patru luni ale acestui an, insa aceste rezultate au fost inregistrate ca urmare a taierii investitiilor in general, si a celor in infrastructura, in special. Norocul tarii noastre il reprezinta investitorii straini care, cu toate aventurile fiscale ale guvernantilor de la Bucuresti, au dus Romania in topul celor mai atractive 15 state din Europa.

Guvernul Ponta sta confortabil pe excedentul bugetar si asteapta ca multinationalele sa cumpere pe nimic capitalul autihton

Din 2012, de la venirea la putere a PSD (cu sau fara alti aliati), autoritatile au investit tot mai putini bani in infrastructura, iar programul de autostrazi, cerut insistent de mediul de afaceri autohton si strain, a fost, practic, suspendat, in conditiile in care in acest an vor mai fi date in folosinta „bretele” si tronsoane” insumand cel mult 85 km la nivelul intregii tari. Sistarea acestor investitii a fost necesara si pentru a acoperi rezultatele dezastruoase ale aventurilor fiscale in care ne-au implicat guvernantii:

–         taxa pe stalp (prabusirea profiturilor celor mai mari contributori la bugetul de stat),

–         supraacciza pe carburanti (aprovizionarea cu motorina din Ungaria a firmelor de transport romanesti),

–         reducerea CAS la angajator (costuri suplimentare din vara pentru angajatori) etc.

Reporterii NATIONAL au avertizat ca strainii cumpara de-a valma capital romanesc

La bugetul de stat s-a inregistrat un excedent bugetar de sase miliarde de lei in primele patru luni ale acestui an, plusul fiind, in principal, rezultatul nealocarii banilor pentru investitii autohtone. In schimb, premierul Victor Ponta se lauda cu investitiile strainilor in tara noastra, de parca le-ar fi oferit acestora cine stie de facilitati.

In topul atractivitatii

Conform raportului anual Ernst & Young – European Attractiveness Survey, care a sondat opiniile a 808 executivi de top, Romania urca pentru prima data in topul celor mai atractive 15 tari din Europa, din punctul de vedere al numarului proiectelor cu investitie straina atrase in 2014. Daca, in 2014, in acest clasament erau prezente tari ca Polonia, Serbia si Republica Ceha, anul acesta singura tara din Europa Centrala si de Est care mai este prezenta in top 15 alaturi de Romania este Polonia. Astfel, Romania a reusit sa atraga 62 de proiecte de investitii straine directe in 2014, cu 19% mai mult decat in 2013.  Totul pare adevarat si frumos, poate prea frumos, dar avantul unor investitori straini in anumite domenii din Romania este urmarea blocajului financiar si a actiunilor DNA, fara nicio legatura insa cu aceasta institutie.

Santajul speculatorilor

Intr-o recenta ancheta publicata in cotidianul NATIONAL, reporterii nostri au dezvaluit ca tot mai multi oameni de afaceri romani isi vand afacerile pe nimic, disperati de dimensiunile blocajului financiar caruia i-au cazut vicitime. Anchetele DNA si DIICOT  au determniat conducerile unor multinationale, fonduri de investitii, dar si pe marii speculatori imobiliari de pe piata internationala sa faca oferte ridicol de mici patronilor romani si sa „inghita” de-a valma capitalul romanesc. Mai mult, avem informatii ca exista companii straine care ii avertizeaza pe afaceristii romani sa intre sub „pulpana” unei multinationale, altfel risca falimentul si inchisoarea. Si acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Romania a intrat in top 15 al statelor cu cele mai numeroase proiecte de investitii straine din Europa.

 

author avatar
Arpad Dobre
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger