AcasăOldGuvernantii greci au vrut sa goleasca bancile si sa adopte drahma

Guvernantii greci au vrut sa goleasca bancile si sa adopte drahma

Yanis Varoufakis recunoaste ca a planuit un sistem alternativ de plata

O dezvaluire in presa occidentala pune pe jar situatia si asa greu controlabila din Grecia. Fosti membri ai actualului guvern condus de Alexis Tsipras au vrut sa goleasca bancile grecesti de euro, prin utilizarea pe ascuns a parolelor conturilor bancare si sa forteze, astfel, adoptarea drahmei.

Yanis Varoufakis recunoaste ca a planuit un sistem alternativ de plata

Partidul Syriza, aflat la guvernare in Grecia, se confrunta, de ieri, cu si mai multe probleme, pe langa cele legate de asigurarea salariilor si pensiilor, concomitent cu obtinerea unui nou imprumut de la FMI si UE. The Guardian a publicat o stire-bomba, care va zgudui precara guvernare de la Atena. Se pare ca unii membri ai Executivului elen intentionau sa goleasca rezervele Bancii centrale si conturile contribuabililor eleni, pentru a pregati revenirea la drahma.

Parole bancare copiate

La mijloc ar fi fost planurile elaborate de ministrul Enegiei, Panagiotis Lafazanis si fostul ministru al Finantelor, Yanis Varoufakis. Acestia ar fi conceput o schema care, avand la baza copierea in secret a parolelor de acces la conturile clientilor bancilor grecesti, le-ar fi permis guvernantilor golirea de bani a tuturor institutiilor financiare din Grecia. Conform cotidianului Kathimerini, planul a fost conceput pentru a permite guvernului sa introduca un sistem de plata paralel, in cazul in care bancile ar fi fost inchise. Mai mult, Varoufakis ar fi declarat ca parolele folosite de catre greci pentru a-si accesa online conturile fiscale au fost duplicate in secret si folosite pentru a emite noi PIN-uri pentru fiecare contribuabil in parte, care sa fie utilizate in tranzactii cu statul.

Ilegalitatea, recunoscuta

Evident ca opozitia din Parlamentul elen a protestat vehement fata de aceste practici, iar cei in cauza au fost chemati sa dea socoteala. Culmea, Varoufakis nu a contestat declaratiile, mentionand ca planul sau era sa creeze un sistem financiar alternativ, pentru a contracara masurile dure impuse de UE. Fostul ministru sustine insa ca presa de la Atena i-a rastalmacit vorbele, facandu-l sa para escroc si sa fie acuzat de tradare.

author avatar
Arpad Dobre
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger