AcasăOldGuvernantii estimeaza gresit PIB-ul si nu supravegheaza investitiile

Guvernantii estimeaza gresit PIB-ul si nu supravegheaza investitiile

FMI sustine ca guvernantii sunt neatenti in evaluarea si supravegherea investitiilor publice, printre care se numara si constructia de autostrazi

Cel mai recent raport al FMI referitor la Romania atrage atentia ca, desi au inregistrat progrese, autoritatile de la Bucuresti se cam „impiedica” in estimari ale PIB si nu supravegheaza investitiile publice.

FMI sustine ca guvernantii sunt neatenti in evaluarea si supravegherea investitiilor publice, printre care se numara si constructia de autostrazi

Decizia autoritatilor de a trata cu oarecare indiferenta relatia cu FMI, precum si intentia de a nu mai semna vreun acord nou cu creditorul international nu au ramas fara efect. FMI a prezentat, recent, un raport din care reiese ca, in general,  guvernantii nostri si-au facut  unele teme satisfacator, insa raman cateva puncte critice. Unul dintre acestea se refera la faptul ca bugetul de stat nu este elaborat la timp, grevand asupra activitatii ministerelor si institutiilor de stat din subordine.

Calcule eronate

O alta problema sesizata in raportul FMI se refera la transparenta fiscala, mai exact, la lipsa acesteia. Expertii Fondului sustin ca guvernantii au facut erori mari in estimarea PIB-ului, diferentele fiind de patru procente, fapt ce va afecta notabil bugetul pentru acest an. O alta problema identificata de FMI se refera la dezinteresul (ca sa nu spuna indiferenta)  guvernantilor in a evalua si supraveghea investitiile publice, atatea cate s-au mai facut anul trecut si mai sunt avute in vedere in acest an. Expertii Fondului atrag atentia si asupra faptului ca in raportarile fiscale anuale nu apar si marile companii de stat, care reprezinta – fie si teoretic – peste zece procente din valoarea PIB-ului.

Solutii

Identificand atatea probleme, reprezentantii FMI au facut o serie de recomandari guvernantilor in scopul imbunatatirii transparentei fiscale, printre care:

–         extinderea raportarilor fiscale prin includerea intregului sector public;

–         imbunatatirea calitatii si structurii raportarilor fiscale si financiare;

–         includerea mai multor prognoze macroeconomice in documentele care stau la baza bugetului de stat;

–         cresterea transparentei documentatiei ce sta la baza bugetul de stat;

extinderea analizei si raportarii riscurilor fiscale.

author avatar
Arpad Dobre
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger