AcasăOldGreselile insolventilor si secretele firmelor de succes

Greselile insolventilor si secretele firmelor de succes

Companiile care intra in insolventa comit – inainte de intrarea in incapacitatea de plata – o serie de greseli, care insa pot fi evitate, fapt dovedit de IMM-urile de succes.

Coface Romania a lansat studiul care prezinta practicile de afaceri ale companiilor ce reduc sau amplifica riscul de insolventa. S-au analizat situatiile financiare pe ultimii sase ani ale companiilor intrate in insolventa in 2015 (7.389 in primele noua luni), comparativ cu cele ale firmelor certificate cu risc scazut (Excellent SME). Iata care sunt diferentele intre perdanti si castigatori:

Vanzarea in pierdere, neincasarea facturilor

Incertitudinea vanzarii stocurilor, valoarea acestora la pret de discount si neincasarea la timp a tuturor creantelor  pun presiuni mari pe lichiditatile companiilor. In schimb, 89% dintre companiile certificate „Excellent SME” au capital de lucru pozitiv si doar 10% sunt  in situatii de salba lichiditate.

Flux de numerar defectuos

Aproximativ 42% dintre firmele insolvente au avut rezultate nete pozitive al calitatii veniturilor, dar peste doua treimi au consemnat o rata scazuta de acoperire a cheltuielilor prin venituri incasate, avand probleme cu lichiditatea. In schimb, 97% dintre companiile „Excellent SME” au inregistrat un rezultat net pozitiv in 2014.

Restante la rate

Aproximativ 45% dintre companiile insolvente nu pot acoperi dobanzile majorate la credite, dar 97% dintre „Excellent SME” au rezultate operationale pozitiv, care acopera de peste zece ori nivelul cheltuielilor cu dobanzile.

Investitii proaste

Firmele insolvente au estimat gresit cererea, investind in extinderi inutile de capacitati de productie. Pe de alta parte, 69% dintre companiile „Excellent SME” au realizat investitii nete pozitive si toate au raportat venituri in crestere.

Randament scazut

Companiile insolvente au inregistrat un randament negativ al  activelor, in vreme ce costul dobanzilor a crescut, pe fondul tendintei de supraindatorare a firmelor. Companiile „Excellent SME” au avut un randament mediu al activelor de plus 11%, peste nivelul dobanzilor la creditele de finantare a investitiilor.

author avatar
Arpad Dobre
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger