AcasăOldGrecia, sinucidere asistata

Grecia, sinucidere asistata

Grecia se tot imprumuta, dar nu stie pe unde va scoate, cu adevarat, camasa

In fine, dupa 23 de ore de negocieri, care au inceput luni dupa-amiaza, oficialii greci au iesit extenuati dintr-un hotel din centrul Atenei pentru a anunta ca partile au convenit asupra detaliilor unui acord. Bref, noi datorii se acumuleaza in contul Greciei care este deja in incapacitatea de a face vreo plata.

Grecia se tot imprumuta, dar nu stie pe unde va scoate, cu adevarat, camasa

Din cate au lasat sa se inteleaga unii participanti la negocieri, ar fi vorba despre un pact in valoare de pana la 86 de miliarde de euro, constand in noi imprumuturi pentru o Grecie deja impovarata de datorii. Pentru moment,  suma nu a fost confirmata. Oficialii greci au declarat ca se asteapta ca acordul sa fie ratificat de catre Parlament astazi si sa fie aprobat, vineri, de catre ministrii Finantelor din zona euro. Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime transe pana pe 20 august, cand Grecia are scandenta o rata in valoare de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE). Acest acord ar putea incheia un capitol dureros de negocieri pentru Grecia, care a luptat impotriva conditiilor de austeritate cerute de catre creditori mai tot anul, dupa care a renuntat la aceasta lupta sub amenintarea scoaterii ei din zona euro. In timpul negocierilor din noaptea de luni spre marti, partile au convenit asupra obiectivelor fiscale finale care ar trebui sa guverneze efortul de salvare, vizand un excedent bugetar primar – care exclude plata unor dobanzi – incepand din 2016, a declarat un oficial guvernamental.

Ce facem cu datoriile?

Modul de abordare a unui adevarat munte de credite neperformante in sectorul bancar a fost unul dintre punctele de frictiune in negocieri. Atena voia sa creeze o „banca rea”, care sa preia problemele cu creditele, in timp ce creditorii vor ca creditele neperformante sa fie grupate si vandute unor fonduri de imprumut aflate in dificultate. Nu este clar cum a fost solutionata aceasta problema. Disensiuni au existat si asupra modului in care sa fie creat un fond suveran al Greciei, care sa adune 50 de miliarde de euro din privatizari. Trei sferturi din aceasta suma urmeaza sa fie folosita pentru recapitalizarea bancilor si reducerea datoriei.

FMI: Grecia are nevoie de minimum 90 de miliarde de euro

Grecia are nevoie de un imprumut de 90 de miliarde de euro prin planul de asistenta financiara, estimeaza Fondul Monetar International. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Acum, in contextul acestui nou imprumut, grecii se bucura afirmand ca, “in sfarsit, iese  fum alb”, insa, in ansamblu, putem vorbi de o sinucidere asistata a Greciei, un stat cocosat de datorii.

author avatar
Catalin Dumitrescu
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger