AcasăOldGhetea se teme de controlul UE la CEC Bank

Ghetea se teme de controlul UE la CEC Bank

Radu Ghetea se teme ca evaluarile europene vor descoperi active calitativ slabe la CEC Bank

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a anuntat, ieri, ca de azi incepe verificarea activelor institutiei in conformitate cu metodologia UE din domeniu. Seful bancii de stat sustine ca are emotii in privinta controlului, dar nu e de mirare, deoarece institutia are niscaiva „bube”.

Radu Ghetea se teme ca evaluarile europene vor descoperi active calitativ slabe la CEC Bank

CEC Bank este o institutie financiara cu risc sistemic (poate genera criza in sistemul bancar romanesc), situatie recunoscuta inclusiv de presedintele acestei banci, Radu Ghetea. El a anuntat ca, incepand de azi, la CEC Bank incepe verificarea calitatii activelor in conformitate cu metodologia stabilita pentru autoritatea de supraveghere europeana. „Vor fi verificate activele bancilor din Romania cu risc sistemic. CEC este o astfel de banca, are o cota de piata de 8% si neavand un actionar mare din strainatate, are o relatie directa cu supravegherea europeana”, a declarat Ghetea. El a lasat sa se inteleaga ca se teme de actualizarea valorii activelor. „Am emotii pentru maine (n.r. – azi), pentru ca este altceva, o alta verificare, cu alte instrumente cu care se masoara activitatea”, a admis Ghetea. Iar la CEC Bank mai sunt si alte probleme legate tot de active si de calitatea lor.

Nereguli grave

Un raport al Curtii de Conturi, realizat in urma unui control la mai multe institutii de stat, a descoperit mai multe „bube” la CEC Bank:

–         nu au fost receptionate lucrarile de amenajare, in valoare totala de 3.070.000 de lei, executate oricum fara autorizatie de constructie la unele unitati ale bancii;

–         nu au fost intocmite procese-verbale de receptie valabile, in cazul unor lucrari de amenajare, in valoare totala de 524.000 de lei, efectuate la unele dintre unitatile bancii. Documentele au fost semnate doar de reprezentantii bancii,  firmele executante fiind radiate din Registrul Comertului.

Totodata, CEC Bank a „uitat” sa incaseze chirii de peste 4,3 milioane de lei de la persoane juridice care folosesc spatiile bancii.  In aceste conditii, emotiile sefului CEC Bank sunt de inteles, deoarece metodologia bancara a UE nu permite astfel de derapaje grave, mai ales la o institutie financiara cu risc sistemic.

author avatar
Arpad Dobre
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger