AcasăOldGhetea: Legea falimentul personal, doar pentru oamenii cinstiti

Ghetea: Legea falimentul personal, doar pentru oamenii cinstiti

Radu Ghetea este de acord cu aplicarea nuantata a legii falimentului

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, sustine ca  legea insolventei persoanelor fizice ar trebui sa se aplice doar in cazul debitorilor de buna credinta. Reprezentantii BNR atrag atentia ca actul normativ nu vine doar cu facilitati, ci si cu restrictii.

Radu Ghetea este de acord cu aplicarea nuantata a legii falimentului

Ghetea a reamintit, ieri, pozitia ARB in urma cu cativa ani referitoare la legea insolventei personale. „Acum cativa ani, ARB isi exprima un punct de vedere foarte categoric si strict: nu credem ca legea insolventei persoanelor fizice ar trebui implementata in Romania. Intre timp, pozitia noastra s-a nuantat. In acest moment, consideram ca legea insolventei persoanelor fizice este o necesitate (…) ar trebui sa fie aplicabila si accesibila celor care sunt debitori de buna credinta”, a declarat Ghetea. El a pus insa si o problema care nu a fost avuta in vedere de legiuitori. „Intrebarea este: aceasta insolventa se aplica fara niciun fel de plafoane, indiferent de suma? Cineva cu credit pentru casa sau de nevoi personale este tratat la fel ca o persoana care a construit un mic bloc cu zece apartamente? Pentru ca exista si astfel de situatii”, a remarcat Ghetea.

Avertismente de la BNR

Directorul Directiei Juridice din Banca Nationala a Romaniei, Alexandru Paunescu , a avertizat, ieri, ca intrarea in insolventa presupune limitarea capacitatii debitorului de a dispune de patrimoniul sau. „Insolventa nu este un panaceu al debitorului ci o modalitate colectiva de recuperare a creantelor de catre creditori. Stergerea datoriilor nu este un drept al debitorului ce poate fi exercitat in orice conditii”, a spus Paunescu.

author avatar
Arpad Dobre
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger