AcasăOldGermania si Olanda, noile paradisuri fiscale

Germania si Olanda, noile paradisuri fiscale

Pozitie. Cancelarul Angela Merkel nu agreeaza anularea secretului bancar

Cipru a fost „decazut” din calitatea sa de paradis fiscal din cauza crizei bancare, dar afaceristii se pot orienta spre alte offshore-uri, printre care se numara inclusiv Gemania si Olanda.

Pozitie. Cancelarul Angela Merkel nu agreeaza anularea secretului bancar

Lista paradisurilor fiscale din Europa este mai lunga si include, pe langa Elvetia, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, etc., chiar si tari care combat puternic indisciplina financiara si fraudele bancare.

Obedienta fata de straini

Gemania, singura tara din UE care mai misca ceva din punct de vedere economic in zona euro, ofera facilitati surprinzatoare. Potrivit Deutsche Welle, desi cetatenii germani sunt obligati sa plateasca taxele cu varf si indesat, inclusiv pentru veniturile din dobanzi bancare, strainii care obtin astfel de venituri scapa de taxare, banii lor fiind pastrati in mare taina de bancile germane.

Profit taxat cu 0,1%

Un alt paradis fiscal european este Olanda, unde firme de renume prospera si raporteaza profituri uriase datorita sistemului de taxare numit „Dutch sandwich”. Acesta permite ca o societate mama infiintata oriunde sa-si poata deschide o subsidiara in Olanda, platind taxe extrem de mici. De exemplu, subsidiara Google a platit in 2012 un impozit de 2,4% si a raportat apoi un profit de peste doua miliarde de dolari. Firma Dell a procedat la fel si a ramas cu miliarde de dolari, dupa ce profitul sau a fost taxat cu doar 0,1%.  Cui ii mai trebuie Cipru?

author avatar
Arpad Dobre
313 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger