AcasăOldGazprom si Romgaz fac parte dintr-un cartel al gazelor

Gazprom si Romgaz fac parte dintr-un cartel al gazelor

Aparent concurente, Romgaz si Gazprom fac preturile pe piata mondiala a gazelor

Un audit realizat de structurile specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite dezvaluie ca Gazprom, alaturi de numeroase companii nationale de stat din domeniul gazelor, printre care si Romgaz, a format un cartel care ofera know-how pentru (a se citi fixeaza) preturile gazelor la nivel european si in bazinul Marii Mediterane.

Aparent concurente, Romgaz si Gazprom fac preturile pe piata mondiala a gazelor

Oficiul de Servicii pentru Supraveghere Interna al ONU a realizat un audit la solicitarea unui stat membru al organizatiei, in legatura cu presupusa existenta a unei entitati secrete in domeniul gazelor, aflata sub „aripa” Natiunilor Unite . Conform Energy Report, care citeaza Fox News (vezi http://www.foxnews.com/world/interactive/2014/06/04/gas-centre-audit), expertii Oficiului au precizat ca entitatea respectiva exista, se afla in cadrul ONU si se numeste Gas Centre, insa toata activitatea acesteia scapa supravegherii internationale.

ONU habar nu are

Oficial, grupul „gazarilor” se ocupa cu know – how-ul pe pietele de gaze si invata companiile din fostele state comuniste cum sa functioneze ca utilitati de stat cu profil occidental. Pe de alta parte, teoretic, Natiunile Unite sunt reprezentate in consiliul executiv (care ar trebui sa verifice activitatea organizatiei) al Gas Centre, dar reprezentantii ONU au recunoscut ca habar nu au despre ce anume se discuta in cadrul reuniunilor acestei entitati economice autofinantate. Conform ONU, exista temerea ca Gas Centre este, de fapt, un cartel al companiilor nationale de gaze la nivel mondial, care controleaza discretionar pietele de gaze la nivel european si in bazinul Marii Mediterane.

Legaturi cu razboiul din Ucraina

Analistii Fox News sustin ca, de la declansarea crizei din Ucraina, activitatile Gas Centre au devenit si mai secretoase. Site-ul sau nu a putut fi accesat cateva saptamani, iar dupa reluarea comunicarii online, toate rapoartele, documentele si informatiile importante au devenit disponibile doar membrilor care au parole. Poate si pentru faptul ca Naftogaz Ucraina, cu datorii de miliarde la Gazprom, face parte din Gas Centre, iart rusii tot amana taierea gazelor pentru Kiev…

author avatar
Arpad Dobre
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger