AcasăOldGazprom se joaca „de-a gazul” pe nervii romanilor

Gazprom se joaca „de-a gazul” pe nervii romanilor

Ministrul Razvan Nicolescu sustine ca „jocul” Gazprom pe nervii nostri va continua

Rusia testeaza un nou „joc” in razboiul gazelor cu Romania, anuntand ba ca reduce livrarile o saptamana, ba ca le mentine vreo doua zile. Firmele partenere ale Gazprom sustin ca reducerea livrarilor este o chestiune de rutina in aceasta perioada a anului. Productia de gaze si rezervele tarii noastre ne ajung, dar la limita si doar daca nu va fi o iarna grea.

Ministrul Razvan Nicolescu sustine ca „jocul” Gazprom pe nervii nostri va continua

Dupa ce anuntase luni dimineata ca reduce –- de marti pana vineri – cu 10% volumul livrarilor catre Romania, Gazprom a revenit luni seara, mentionand ca mentine debitul pana joi. „Ati vazut aceasta decizie stranie a Gazprom, de diminuare a volumelor de gaze. Ieri (luni) seara, Gazprom a trimis un fax in care spune ca de azi (marti) pana joi volumele de gaze vor fi la parametrii agreati”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, mentionand ca firma ruseasca nu a dat nicio explicatie fata de deciziile anuntate. Potrivit ministrului, prin jocul „uite reducerea, nu e reducerea” se incearca transmiterea unei stari de nervozitate in statele UE, iar acest comportament al Gazprom  ar putea continua in saptamanile urmatoare.

Gazprom taie livrarile din rutina

Compania germana Wingas (care tranzactioneaza anual peste 44 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia catre Europa) va deveni in curand o filiala a Gazprom, iar conducerea firmei sustine ca reducerea livrarilor e ceva obisnuit in aceasta perioada a anului. Cica Gazprom poate efectua mentenanta si poate stoca gaze (in Germania va prelua depozite de sase miliarde de metri cubi) doar in aceasta perioada a anului, astfel ca scaderea debitelor catre terti a devenit o rutina. Pe de alta parte, productia de gaze si stocurile din Romania ne ajung, dar la limita si doar daca nu vom avea o iarna grea.

 

author avatar
Arpad Dobre
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger