AcasăOldGarantii de la stat de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casa

Garantii de la stat de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casa

Credite pentru cumpararea unei locuinte prin Prima Casa sunt oferite de 17 banci

Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anuntat, ieri, ca bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa in 2015. Ordinul 98/2015 al   ministrului finantelor publice prevede care sunt costurile pe care trebuie sa le achite solicitantii de credite imobiliare cu garantii de stat.

Credite pentru cumpararea unei locuinte prin Prima Casa sunt oferite de 17 banci

Ordinul ministerial a fost publicat in Monitorul Oficial si mentioneaza comisionul pe care il pot cere institutiile bancare. Drept urmare, bancile partenere pot sa trimita FNGCIMM solicitari de garantare pentru aprobarea dosarelor depuse de catre beneficiarii programului Prima Casa.  Actul normativ prevede ca, in primul semestru al acestui an, comisionul de gestiune a garantiilor acordate de FNGCIMM pentru Prima Casa este de 0,49% pe an, calculat la soldul garantiei statului.

Comision de analiza

Pentru analiza documentatiei – care insoteste solicitarea de obtinere a acordului de principiu privind emiterea garantiei in cadrul programului – FNGCIMM percepe un comision unic de analiza in suma de 500 lei. Acelasi comision de gestiune, de 0,49% pe an, calculat la soldul garantiei statului, se percepe si la garantiile acordate de FNGCIMM in cadrul Programului privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.

Costuri pentru banci

Credite pentru Prima Casa pot fi obtinute, in prezent, de la 17 banci care activeaza pe piata din Romania. Potrivit ordinului ministerial, finantatorii care solicita FNGCIMM emiterea unei promisiuni de garantare in cadrul programului vor face dovada achitarii unui comision unic de analiza de 0,15%/an din valoarea promisiunii de garantare. Pana la alocarea efectiva a plafonului aferent anului 2015, finantatorii participanti la Prima Casa pot transmite solicitarile de garantare in limita diferentei alocate si ramase neutilizate din plafonul anului 2014.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger