AcasăOldGabriel Recources reclama Romania la Washington

Gabriel Recources reclama Romania la Washington

Jonathan Henry sustine ca proiectul Rosia Montana va fi profitabil pentru Romania

Compania Gabriel Resources, care controleaza Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a reclamat statul roman la Tribunalul Arbitral de la Washington, pentru blocarea proiectului aurifer de la Rosia Montana.

Jonathan Henry sustine ca proiectul Rosia Montana va fi profitabil pentru Romania

Canadienii de la Gabriel Resources vor sa-i aduca pe guvernantii nostri in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala (ICSID) de la Washington. Reclamantii acuza Romania de incalcarea tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor semnate de autoritatile de la Bucuresti cu Canada si Marea Britanie.

Drepturi incalcate

Jonathan Henry

Reprezentantii firmei canadiene sustin ca, prin actiunile sale, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, cu incalcarea drepturilor investitorilor si fara justa compensatie, privand efectiv Gabriel Resources de valoarea investitiilor sale. „Tratamentul aplicat de Romania Gabriel Resources si investitiilor sale incalca obligatiile prevazute de tratatele bilaterale de protejare reciproca a investitiilor, provocand pierderi semnificative Gabriel Resources. In cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicita compensarea integrala care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul ca i-au fost incalcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecinta a violarii de catre Romania a acestor tratate”, au avertizat reprezentantii Gabriel Resources. Ei au precizat ca, in iunie anul trecut, compania a plasat actiuni prin care a atras 35 milioane de dolari canadieni de la mai multi actionari, iar acestia pot emite pretentii inclusiv la o parte din despagubirile pe care le-ar obtine Gabriel Resources de la Romania, daca va castiga arbitrajul referitor la proiectul Rosia Montana.

Despabugiri de patru miliarde de dolari

Reamintim ca, in septembrie 2013, Gabriel Resources a avertizat ca va da in judecata Guvernul Romaniei si va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza multiplelor incalcari ale tratatelor de protejare a investitiilor.

In disputa cu Romania, canadienii vor fi reprezentati la ICSID de firma americana de avocatura White & Case LLP, care reprezinta Ucraina in negocierile regimului de la Kiev privind restructurarea datoriilor statului fata de creditorii privati. Reprezentantii companiei canadiene sustin ca au incercat sa rezolve amiabil problemele, trimitand in 20 ianuarie o notificare in acest sens catre Presedintie, primul-ministru si Guvernul Romaniei. Neprimind niciun raspuns, canadienii au mai trimis notificari si in aprilie si mai, dar autoritatile romane nu au raspuns in niciun fel. In consecinta, Gabriel Resources a initiat procedurile de arbitraj la Washington. „Compania inca mai crede ca interesele tuturor actionarilor participanti la acest proiect, in special ale statului roman, vor fi respectate daca acest proiect va fi demarat. Suntem decisi sa conlucram cu autoritatile romane si cu alti actionari pentru a edifica o exploatatie miniera la standarde mondiale, de pe urma careia Romania va beneficia prin stimulente economice masive si locuri demunca”, a declarat presedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry.

author avatar
Arpad Dobre
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger