AcasăOldFondurile mutuale au oferit randamente de cinci ori mai mari decat dobanzile...

Fondurile mutuale au oferit randamente de cinci ori mai mari decat dobanzile oferite de banci

Dobanzile bancilor la depozitele in lei, euro sau dolari sunt mult sub randamentele oferite de fondurile mutuale care, desi mai riscante in privinta investitiilor, ofera profituri de patru-cinci ori mai mari.

Cei care depun bani la banci obtin randamente mlt mai mici decat cele oferite de fondurile mutuale

Desi criza a atins mai toate domeniile de activitate, fondurile mutuale au consemnat castiguri foarte mari. Speriati probabil de problemele cu care s-au confruntat bancile in ultimii  cinci ani, multi romani au preferat sa investeasca in unitati ale fondurilor mutuale. Din 2008 pana in prezent, fondurile mutuale au inregistrat investitii de aproape zece miliarde de lei. Spre comparatie, bursa a scazut an de an (exceptie facand Fondul Proprietatea, ale carui actiuni si-au dublat valoarea in acest an) si zeci de case de brokeraj au fost nevoite sa traga oblonul.

Castiguri mari

In vreme ce bancile ofera la depozitele in lei o dobanda de cel mult 4% pe an (de fapt, sub 3%/an, dupa  ce sunt scazute numeroasele comisioane), fondurile mutuale ofera randamente medii de peste 15% pe an. Sigur, cei care isi plaseaza banii in unitati ale fondurilor mutuale sunt (sau ar trebui sa fie) constienti de faptul ca pot pierde mai multi bani decat au investit, insa ei aplica zicala „no game, no gain” (nu joci/nu risti, nu castigi).

Optiuni pentru investitori

Printre fondurile mutuale cu investitori multumiti de plasamentele facute se numara Audas Piscator, care a inregistrat in acest an un plus de 37% fata de 2012, Certinvest BET FI Index, cu 26,9%, Certinvest BET Index, cu 24,7%, Certinvest XT Index, cu 20,3%, iar BT Index Romania ROTX a consemnat un plus de 20% fata de anul trecut. Cea mai mare parte din cele aproape zece miliarde de lei intrate în conturile fondurilor mutuale au fost atrase de fondurile monetare şi de obligaţiuni. Printre acestea se afla fondurile administrate de Erste Asset Management, Raiffeisen Asset Management, BRD si Banca Transilvania.

author avatar
Arpad Dobre
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger