AcasăOldFoametea la nivel mondial va declansa revolte si razboaie civile

Foametea la nivel mondial va declansa revolte si razboaie civile

Efecte. Seceta va afecta grav agricultura, iar lipsa alimentelor va genera foamete, declansand revolte nationale

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) avertizeaza ca daca productia de alimente nu va creste cu 60% in urmatoarele decenii, foametea se va extinde la nivel mondial, iar statele trebuie sa se pregateasca de revolte si razboaie civile.

Efecte. Seceta va afecta grav agricultura, iar lipsa alimentelor va genera foamete, declansand revolte nationale

Riscurile care ar putea genera haos la nivel global au fost dezbatute si la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia). Economistii, politicienii si analistii din cele mai dezvoltate state ale lumii au avertizat ca aceste riscuri ar putea declansa nu doar focare de revolte, ci si razboaie civile, plus o exacerbare a terorismului, dar nu peste 20-30 de ani, ci chiar din acest an. O prima problema o va constitui lipsa apei, iar rata mare a natalitatii de pe anumite continente va duce la cresterea la niveluri nemaiintalnite a cererii de apa (in special in China si Africa), dar in statele respective nu exista in prezent nicio solutie. Se estimeaza ca lipsa apei va reduce recoltele cu 30%, inducand foamete in diverse zone ale globului. O alta problema, deja existenta si care va avea efect dezastruos si in deceniile care vin, o reprezinta schimbarile climatice, care provoaca atat inundatii, cat si seceta, distrugand culturile agricole. Pe cale de consecinta, aceste dezastre duc spre o alta problema ce are tendinta de a se globaliza: lipsa alimentelor, care poate isca oricand tulburari sociale.

Populatia creste, resursele scad

Cererea de hrana va creste rapid in urmatoarele cateva decenii, in conditiile in care populatia lumii va depasi noua miliarde de oameni. FAO atrage atentia ca productia de alimente la nivel mondial trebuie majorata cu 60% pana la mijlocul acestui secol.  In caz contrar va aparea un risc grav de foamete, care ar putea conduce la tulburari sociale, razboaie civile si terorism.

author avatar
Arpad Dobre
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger