AcasăOldFMI si UE agreeaza o lege a falimentului personal

FMI si UE agreeaza o lege a falimentului personal

Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filoti, cere parlamentarilor sa elaboreze o lege foarte buna pentru ionsolventa persoanelor fizice

Reprezentantii FMI si ai UE sunt de acord cu adoptarea unei legi a falimentului personal, insa sustin ca actul normativ sa fie foarte bine intocmit, nu la repezeala, cum se intampla in ultima vreme.

Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filoti, cere parlamentarilor sa elaboreze o lege foarte buna pentru ionsolventa persoanelor fizice

Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata, tacit, de Senatul Romaniei, dar actul a starnit o serie de controverse, atat Banca Nationala, cat si bancherii avertizand ca unele banci vor intra in faliment, daca romanii cu credite isi cer insolventa in instanta.

Prevederi

Actul normativ prevede ca acoperirea datoriilor persoanelor fizice, aflate in insolventa, trebuie asigurata prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori. Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate sa-si respecte angajamentele contractuale. Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si achita datoriile daca este incapabil sa isi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. Datornicul va avea dreptul sa depuna o cerere de insolventa si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor. Instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa exclusiv in temeiul faptului ca debitorul nu are destule bunuri sa acopere costurile procedurii, aceste cheltuieli urmand sa fie suportate de catre stat.

UE critica procesul legislativ

Atat Fondul Monetar International cat si Comisia Europeana par sa agreeze adoptarea unei legi a falimentului personal in Romania, desigur, in anumite conditii. „Lucram indeaproape cu Fondul Monetar, care este de acord ca e nevoie de o astfel de lege, dar tocmai pentru ca este o lege foarte importanta ne dorim sa fie si o lege foarte buna”, a precizat sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filoti. Ea a tinut sa precizeze ca autoritatile europene nu sunt multumite de modul in care sunt adoptate uneori legile la noi. „In Romania, adesea legile se dau repede, sub imperiul unor realitati sau unor crize si atunci ele nu sunt de cea mai buna calitate si provoaca efecte juridice neplacute si victime colaterale”, a remarcat Filote.

author avatar
Arpad Dobre
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger