AcasăOldFMI: Romania se mentine vulnerabila la socuri externe

FMI: Romania se mentine vulnerabila la socuri externe

Delegatia FMI a plecat de la Bucuresti fara un acord semnat cu Romania

FMI avertizeaza ca Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, intreprinderile de stat cu mari pierderi franeaza dezvoltarea economica, autoriatile cheltuie bani aiurea pe infrastructura si avem cele mai proaste drumuri din UE.

Delegatia FMI a plecat de la Bucuresti fara un acord semnat cu Romania

Declaratia reprezentantilor FMI in urma discutiilor avute la Bucuresti este, mai degraba, critica si trage o serie de semnale de alarma de care autoritatile romane ar fi bine sa tina seama. Potrivit documentului, in urma crizei mondiale, economia romaneasca a corectat in mare parte dezechilibrele interne si externe. Cu toate acestea, convergenta a stagnat, iar infrastructura publica precara s-a dovedit a fi o piedica principala pentru cresterea economiei. Ȋn acelasi timp, Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar FMI recomanda eficientizarea cheltuielilor publice, in mod special accelerarea absorbtiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice.

Lichidarea firmelor de stat

De asemenea, sunt necesare noi reforme in sectorul intreprinderilor de stat si trebuie remediate problemele din sectorul financiar, ca urmare a crizei economice. Reprezentantii Fondului avertizeaza ca imbunatatirea eficientei in functionarea multor companii mari ale statului va presupune restructurarea agresiva si, in unele cazuri, chiar lichidarea acestora (vezi Complexurile Energetice Hunedoara si Oltenia).

Drumuri proaste, bani irositi

Potrivit FMI, prezenta intreprinderilor de stat ineficiente in sectoarele de transporturi si energie au impiedicat prestarea unor servicii publice de calitate mai buna si modernizarea infrastructurii. Pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa  infrastructurii se impun investitii publice mai eficiente, determinate de o absorbtie mai mare de fonduri UE. FMI remarca faptul ca densitatea infrastructurii din Romania este relativ scazuta, in timp ce calitatea acesteia este perceputa ca fiind cea mai slaba din UE, reflectand o irosire a resurselor cheltuite si o planificare proasta pe termen mediu.

Leul se poate devaloriza

Cursul de schimb este in prezent in concordanta cu principiile fundamentale pe termen lung. Pe mai departe, misiunea FMI recomanda limitarea interventiilor pe piata valutara menite sa calmeze excesul de volatilitate si mentinerea unei atitudini prudente cu o acumulare moderata de rezerve in vederea reducerii continue a riscurilor externe.

Conversia creditelor

Presiunile determinate de aprecierea francului elvetian sunt gestionabile pentru sistemul bancar, data fiind ponderea redusa a imprumuturilor in franci elvetieni. FMI a incurajat restructurarea voluntara bilaterala, cu luarea in considerare a capacitatii de rambursare a imprumutului de catre debitor.

author avatar
Arpad Dobre
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger