AcasăOldFMI recunoaste ca a gresit in planul de salvare a Greciei

FMI recunoaste ca a gresit in planul de salvare a Greciei

Christine Lagarde

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au recunoscut, oficial, ca au facut mari greseli la aplicarea primului plan de salvare a Greciei, insa se scuza ca nu puteau face altfel, deoarece criza elena ar fi „contaminat” intreaga zona euro.

Sefa FMI, Christine Lagarde (foto jos) a admis „mici” esecuri in salvarea Greciei, in vreme ce grecii protestau, satui de atata „sprijin” prin taieri salariale
Christine Lagarde

FMI a dat publicitatii un studiu, citat de BBC, in care arata ca expertii sai au fost prea optimisti in privinta sanselor de redresare a economiei grecesti, iar restructurarea datoriei externe acumulate de Grecia (peste 400 de miliarde de euro) trebuia facuta mai din timp. In mai 2010, autoritatile de la Atena au primit de la FMI si de la UE 110 miliarde de euro, iar in februarie 2012, creditorii internationali au mai aprobat un pachet de salvare de 130 de miliarde de euro.

Conditii nerespectate

In schimbul banilor, Grecia a promis ca va taia lefurile bugetarilor si pensiile, ca va majora varsta de pensionare la 63 de ani (frizerii si bucatarii din Atena se pensionau la 51-52 de ani, iar pensia minima era de 1.350 de euro), ca va reduce cheltuielile bugetare, ca va stopa evaziunea, care devenise sport national etc. Evident, aceste obiective au fost atinse doar partial, dar FMI s-a facut ca nu vede.

Estimari absolut nerealiste

FMI a acordat pachetele de salvare de 240 de miliarde de euro, estimand ca, din 2010 si pana in 2012, Grecia va face ce nu a facut in cateva decenii. Expertii Fondului au prevazut ca PIB-ul statului elen va scadea cu doar 5,5% in 2012 fata de 2009, dar scaderea a fost de trei ori mai mare, depasind 17%. FMI nu a nimerit nici prognoza privind somajul, estimand ca acesta va ajunge la 15%, insa niveluls din 2012 a depasit 25%.  „Am gresit. Alta data vom fi mai sceptici”, au recunoscut expertii FMI, care acum se feresc sa mai faca vreo estimare pe termen mediu referitoare la Grecia.

author avatar
Arpad Dobre
773 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger