AcasăOldFMI: Majorarea taxelor – sigura, reducerea CAS – optionala

FMI: Majorarea taxelor – sigura, reducerea CAS – optionala

Andreea Schaechter a cerut guvernantilor sa pastreze deficitul bugetar in limitele convenite, prin aplicarea taxelor agreate de FMI

Reprezentantii FMI au avertizat autoritatile ca reducerea contributiilor sociale  nu a fost prinsa in bugetul pe anul viitor, deci scaderea CAS se poate aplica doar prin largirea bazei de impozitare. Pe de alta parte, Fondul agreeaza noile taxe propuse de guvern.

Andreea Schaechter a cerut guvernantilor sa pastreze deficitul bugetar in limitele convenite, prin aplicarea taxelor agreate de FMI

Una dintre temele importante discutate cu reprezentantii FMI a fost  scaderea CAS. Pana la urma, FMI a respins aceasta idee, explicand negociatorilor romani ca reducerea solicitata se poate aplica doar daca se va mari baza de impozitare si doar dupa iulie 2014. Guvernantii trebuie sa gaseasca pana atunci sursele necesare scaderii CAS care, oricum, se va aplica doar la angajator si in proportie de maximum trei puncte procentuale, fata de 5%, cat promiteau actualii guvernanti la preluarea puterii.

Noi biruri

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter, a mentionat ca guvernul s-a angajat sa mentina un deficit de pana la 2,2% din PIB. „Veniturile au fost mai slabe, iar la anul sunt cheltuieli suplimentare pentru salarii si pensii si alte investitii, deci, in mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie sa gasesti o cale de a prioritiza”, a spus Schaechter, dandu-si, practic, acordul pentru majorarea taxelor sau inventarea de noi biruri. Taxele care se vor aplica in mod sigur de anul viitor sunt:

–         acciza de 0,7 eurocenti la litrul de benzina si motorina,

–         indexarea accizelor in conformitate cu inflatia,

–         taxarea constructiilor speciale (stalpi electrici, sonde, diguri, cosuri de fum etc.),

–         redevente majorate la 25% pentru resursele naturale, cu exceptia petrolului si gazelor.

„Lupta” lui Antonescu, inexistenta

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara, patruns de importanta momentului, ca in cadrul negocierilor, lupta cea mai dura s-a dat pentru pastrarea cotei unice la 16%. Aceasta a fost legiferata pe vremea guvernarii Tariceanu si le este draga liberalilor, deci e lesne de inteles pozitia lui Antonescu. Numai ca avem o mica problema: „lupta” respectiva nu a avut loc, deoarece la negocieri nici nu s-a vorbit de modificarea cotei unice de impozitare. „A fost foarte clar spus de catre autoritati ca nu exista intentia de a creste cota unica, deci nu s-au purtat discutii pe aceasta tema”, a spus Schaechter, contrazicandu-l elegant (atat cat poate FMI) pe Antonescu.

author avatar
Arpad Dobre
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger