AcasăOldFluctuatiile cursului valutar: Isarescu – „politistul bun”, Vasilescu – „politistul rau”

Fluctuatiile cursului valutar: Isarescu – „politistul bun”, Vasilescu – „politistul rau”

Mugur Isarescu ne linisteste cand leul e „pe val”, iar Adrian Vasilescu nelinisteste cand estimeaza evolutia monedei nationale

Cursul valutar din ultima vreme a favorizat moneda unica, dar a defavorizat  milioanele de romani care au credite in euro, platite in lei. Intamplator sau nu, cand euro urca, Adrian Vasilescu este cel care face declaratii, iar cand leul prinde puteri, la rampa iese Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu ne linisteste cand leul e „pe val”, iar Adrian Vasilescu nelinisteste cand estimeaza evolutia monedei nationale
Adrian Vasilescu

Jocul de-a „politistul bun – politistul rau” al oficialilor Bancii Nationale a Romaniei a fost remarcat si de presedintele Traian Basescu. „Cand cursul se depreciaza iese la declaratii Vasilescu, cand cursul se apreciaza iese Isarescu, deci in functie de cine iese la televizor trebuie sa intelegem ca e bine sau rau’, a explicat presedintele”, a remarcat, ieri, Traian Basescu.

„Un interval de 5-6% este tolerabil”

In 8 mai 2013, cu exact o luna inainte ca moneda nationala sa se devalorizeze la nivelul de 4,55 de lei/euro, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustinea ca fluctuatia cursului valutar este in limitele pe care si le-a propus Banca Nationala. „Candva, spuneam ca BNR nici nu baga in seama o miscare de curs de pana la 5%. Categoric, exageram! Bagam in seama 4-5%. Cred ca un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zona in care cursul trebuie sa-si faca datoria. Descurajeaza operatiunile speculative in anumite limite”, a mentionat Isarescu.

„O depreciere un pic mai accentuata”

Consilierul  guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat pe 8 iunie 2013, dupa ce moneda unica a ajuns la 4,55 de lei/euro, ca leul are probleme deoarece acelasi lucru li se intampla si monedelor din tariule vecine. „E de ajuns sa va uitati in jur, Romania face parte dintr-o regiune cu Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia si peste tot se petrece acelasi fenomen. Analizam, asteptam sa vedem daca e un fenomen de scurta durata sau va fi cu durata mai mare”, a spus Vasilescu. Intre timp, leul a inceput sa-si revina, deci asteptam declaratii din partea guvernatorului BNR.

author avatar
Arpad Dobre
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger