AcasăOldFiscul vrea like pe Facebook la plata CASS

Fiscul vrea like pe Facebook la plata CASS

ANAF apeleaza inlcusiv la „arma” Facebook, ca sa adune CASS de la cat mai multi cetateni

Agentia Nationala de Administrare Fiscala  (ANAF) a raspuns ieri, pe Facebook, la intrebarile cetatenilor referitoare la plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Astfel, chiar si pensionarii care arendeaza terenuri sau strainii care inchiriaza bunuri trebuie sa achite contributia respectiva.

ANAF apeleaza inlcusiv la „arma” Facebook, ca sa adune CASS de la cat mai multi cetateni

Fiscul a organizat, ieri, pe Facebook, sesiunea de asistenta si indrumare online „Obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate”, in cadrul careia contribuabilii au putut posta intrebari din domeniu. Astfel, am putut afla, de exemplu, ca pentru persoana fizica ce nu desfasoara activitati economice in mod independent, nu exercita o profesie libera si nu este inregistrata fiscal, dar care realizeaza venit din comision si care a optat pentru impunerea venitului cu 16 %, se datoreaza CASS in cursul anului, sub forma platilor anticipate.

Taxare dubla

Un alt contribuabil care este salariat (deci i se opreste CASS), dar obtine si venituri din activitati liberale, a vrut sa stie daca mai cotizeaza in plus la Sanatate. Fiscul i-a raspuns  ca, in cursul anului, se datoreaza plati anticipate pentru CASS si pentru veniturile obtinute din activitati independente (venituri din profesii libere). Contributia este stabilita de organul fiscal prin decizie de impunere pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit (formular 220). In anul urmator se efectueaza regularizarea, avand in vedere venitul efectiv realizat din activitatea independenta, potrivit declaratiei D200. Aceeasi situatie apare si in cazul salariatilor care ofera, separat, si consultanta/expertiza contabila. De asemenea, datoreaza CASS si pensionarii care isi arendeaza terenurile, precum si strainii care inchiriaza bunuri. Pe de alta parte, scapa de plata contributiei la sanatate pensionarii care obtin venituri din dividende.

 

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger