AcasăOldFiscul ii arde rau la buzunare pe proprietarii de locuinte

Fiscul ii arde rau la buzunare pe proprietarii de locuinte

Ministrul demisionar EugenTeodorovici lasa „mostenire” impozite majorate

Autoritatile locale intentioneaza sa majoreze impozitele pentru populatie cu 25% din 2016, iar pentru persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale in care isi desfasoara activitatea diverse firme (sedii PFA, cabinete de avocatura etc.) taxele vor creste cu aproape 2.500%. Cine vrea impozit mai mic trebuie sa-si reevalueze obligatoriu locuinta, adica tot bani in plus de achitat de catre contribuabili.

Ministrul demisionar EugenTeodorovici lasa „mostenire” impozite majorate

Iata care vor fi noile cote de impozitare pentru imobile din 2016:

– intre 0,08% si 0,2% din valoarea impozabila a imobilului, la utilizarea cladirii in scop rezidential/locuinta;

– intre 0,2% si 1,3%, la utilizarea imobilului in activitati economice, daca aceste cladiri au fost reevaluate/construite/achizitionate in ultimii cinci ani;

– 2%, la folosirea cladirii in activitati economice, daca imobilul  nu a fost reevaluat in ultimii cinci ani.

Conform noului Cod fiscal, baza impozabila pentru constructii creste cu aproape sapte procente in 2016, ajungand la 1.000 de lei/metru patrat, iar autoritatile locale pot majora cu pana la 40% procentul respectiv. Drept urmare, in cazul cladirilor nerezidentiale care nu au fost evaluate in ultimii cinci ani cresterea va fi de aproape 2.500%! Mai grav, Ministerul Finantelor confirma ca astfel de majorari ale cotei de impozitare pot avea loc.

Finantele confirma cresterea impozitelor

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice s-au simti oarecum vexati ca presa a atras atentia asupra majorarii cu 2.500% a cotei de impozitare in cazul spatiilor de locuit utilizate in activitati economice. „In studiul preluat de mass media, este dat exemplul unei cladiri situate in Bucuresti (rangul 0), zona A, careia ii corespunde un coeficient de ajustare de 2,60. Valoarea impozabila determinata pentru o cladire amplasata in aceasta zona a fost folosita ca valoare de referinta pentru alte localitati, carora le corespund coeficienti de corectie mai mici”, au precizat reprezentantii Ministerului Finantelor. Asadar, calculul este corect, deci cotele chiar vor creste cu 2.500%, in functie de oras si zona. Problema e ca statul impune proprietarilor de locuinte utilizate in scop nerezidential sa-si reevalueze spatiile. „Incepand cu anul 2016, persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale au obligatia de a depune un raport de evaluare al valorii, intocmit de un evaluator autorizat conform standardelor ANEVAR”, arata conducerea Finantelor. Domnule Ministru Eugen Teodorovici, ii puneti la mare cheltuiala pe proprietarii de locuinte! Nu cumva ati constatat ca ati periclitat bugetul cu marea relaxare fiscale inceputa in acest an, apoi continuata in 2016, si vreti sa va scoateti parleala tot pe carca acelora care isi achita la timp toate taxele si impozitele?

author avatar
Arpad Dobre
757 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger