AcasăOldFiscul anunta un val de controale „inopinate”

Fiscul anunta un val de controale „inopinate”

Presedintele ANAF, Gelu-Stefan Diaconu, isi va trimite subordonatii la firme din Ploiesti si Brasov

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)  vrea sa-i „surprinda” pe intreprinzatorii privati, anuntand data, tematica si traseul controalelor. Fiscul va detine in curand puteri discretionare pe durata verificarii firmelor.

Presedintele ANAF, Gelu-Stefan Diaconu, isi va trimite subordonatii la firme din Ploiesti si Brasov

Reprezentantii ANAF se arata ingrijorati de fenomenul muncii la negru, desi acesta este puternic incurajat chiar de sistemul fiscal de supraimpozitare a muncii. In consecinta, mai-marii Fiscului au anuntat ca, incepand din 1 mai, vor demara un amplu control pe tema combaterii muncii la negru. Si poate nici nu ar fi fost lansata o astfel de actiune, dar reprezentantii ANAF au precizat ca verificarile – care vor avea loc la firme din zona localitatilor Ploiesti si Brasov – au fost decise ca urmare a asumarii angajamentelor convenite cu UE si FMI. Altfel, nici nu s-ar fi deranjat, probabil…

Plata CAS si a impozitului pe lefuri

ANAF sustine ca va face verificari privind plata CAS si a inpozitului pe salarii. „Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit”, au mentionat reprezentantii Fiscului, fara a preciza ce inseamna contribuabili cu risc.  Si nici nu aveau cum, deoarece analiza de risc este, deocamdata, doar o prevedere intr-un proiect de act normativ, articolul respectiv fiind extrem de interpretabil.

Riscul, adoptat tacit

Senatorii au adoptat tacit, ieri, o ordonanta de urgenta care cuprinde o serie de reglementari privind activitatea de control a ANAF. Conform actului normativ, selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata in functie de nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc. „Analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza pentru selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale”, se arata in ordonanta, prevederea acordand, practic, puteri discretionare inspectorilor ANAF.

author avatar
Arpad Dobre
666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger